Социалната услуга "Личен асистент" продължава в община Чепеларе

Социалната услуга "Личен асистент" продължава в община Чепеларе

На 22.02.2018 г. Община Чепеларе подписа Споразумение с Агенцията за социално подпомагане – София. С него на основание чл.20 от ПМС №332/ 2017г. се осигурява финансиране за продължение на предлаганите досега в общината социални услуги в домашна среда /„Личен асистент“, „Социален асистент“, „Домашен помощник“/ до края на настоящата година.

На проведената пресконференция по повод приключване на проекта „Община Чепеларе – иновативни социални услуги за независим живот”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 се отчете, че с неговата успешна реализация е осигурен достъп до подкрепящи и интегрирани социални услуги на общо 82 лица в неравностойно положение от 9 населени места на общината. Със споразумението се осигурява възможност подкрепата и предоставяните услуги в домашна среда за тези лица да продължат, като общината осигурява средствата за предоставяне на специализираните услуги на Центъра. Заедно с това е организиран приема на документи на нови кандидати за ползване на услугите и за работа, предстои да се извърши оценка на потребностите на кандидат – потребителите, да се проведе интервю с желаещите да предлагат услугите в домашна среда. Така ще се осигури социална подкрепа и подходящи услуги за още нуждаещи се лица в рамките на финансирането по подписаното Споразумение.

Община Чепеларе отчита, че с продължаващата подкрепа за дейността на Центъра за услуги в общността и домашна среда – Чепеларе се реализира устойчив модел на интегрирани междусекторни социални услуги, което допринася за социалното включване и по-добро качество на живот на хората в риск и техните семейства.

Вирни се горе