Смолянските кметове с протестна декларация срещу изключване на общината от Програмата за развитие на селските райони

  Смолянските кметове с протестна декларация срещу изключване на общината от Програмата за развитие на селските райони

Кметовете и кметските наместници от Смолянска община подготвиха декларация , в която остро възразяват, че за следващия програмен период 2014 – 2020 г. община Смолян отново не е включена за финансиране по приоритетна ос – 3 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Те настояват всички населени места от община Смолян, без областния град, да бъдат включени в ПРСР.

Декларацията ще бъде изпратена до премира Пламен Орешарски, вицепремиера Зинаида Златанова, земеделския министър Димитър Греков и областния управител инж.Димитър Кръстанов. В нея се казва „Ние, кметовете на кметства и кметските наместници, изразяваме нашата тревога и несъгласие и на живеещото население в 80 села, което представляваме. Планинският релеф, пресеченият терен, трудната достъпност и лошата пътна общинска мрежа, която е над 500 км, обуславят огромни нужди от средства за поддръжка, изграждане и модернизиране на общинската инфраструктура. В същото време, ние сме част от единствената област без наличие на друг вид транспорт. С изключването ни от ПРСР , сме с ограничена възможност по отношение и на ВиК –инфраструктурата. Включването ни в ПРСР ще даде възможност за развитие на селското и горското стопанства и туризма, като приоритет в развитието на общината. Населението на селата ни ще намери възможност да оцелее и да не емигрира.” В същото време кметовете отбелязват, че са очевидци как съседни села на други общини се развиват в изграждане на инфраструктура и успешен малък бизнес. Кметовете казват в декларацията, че нямат ясни отговори пред населението , малкия бизнес, НПО и др., които в момента се чувстват пренебрегнати и дискриминирани.

В декларацията се казва още, че те се надяват на положително решение на проблема и очакват писмен отговор от правителството.

Кметовете и наместниците уведомяват, че населението по места е готово на гражданско неподчинение в защита на равнопоставеността си като европейски граждани.

Всичките 40 кметове и наместници в Смолянска община се подписаха под декларацията и обявиха, че за този проблем политически цвят няма. Това се случи днес в Деня на кмета и кметския наместник. Още в началото на срещата кметовете поставиха този наболял проблем и посочиха, че Програмата е единствената им възможност за развитие на селата, туризма, инфраструктурата и други дейности. Секретарят на община Смолян Момчил Николов припомни, че кметът Николай Мелемов е поставил този въпрос пред премиера Пламен Орешарски на срещата на НСОРБ в Албена преди месец. Министър-председателят е отговорил, че „бели петна” няма да има.

Вирни се горе