Смолянчани се поклониха пред паметника на загиналите във войните в кв.Райково

Смолянчани се поклониха пред паметника на загиналите във войните в кв.Райково

Смолянчани почетоха 9 май – Ден на Европа и 73 години от победата над хитлерофашизма. По традиция в смолянския квартал Райково се състоя почетен караул и бяха поднесени венци пред Паметника на загиналите във войните. Ангел Добриков, гл.експерт в община Смолян, припомни историческите събития на най-страшната война в човешката история. „По данни на Държавна агенция „Архиви“ нашата страна дава в нея над 12 500 жертви, включително и от Среднородопския край. По приблизителни изчисления общо загиналите са над 50 млн. души. Колосални са разрушенията на инфраструктурата и индустрията, на селищата и културните паметници. Наред с милионите човешки жертви и материални загуби, войната поражда и нови проблеми, свързани с насилствено разселване и промяна на граници. Най-важното й следствие обаче, което десетилетия доминира в световната политика и определя съдбата на милиони хора е разделянето на света на две политически системи, което продължава до 80-те години на миналия век.

Днес, 73 години след Втората световна война, нейните сурови уроци, тежки последствия и незарастващи рани не са забравени. Международната общност, европейските народи са призвани да не допуснат никога повече подобен ужас и страдания в името на бъдещите поколения на мирното и демократичното развитие на своите държави“, каза в словото си Ангел Добриков.

Сред официалните гости бяха зам.-областният управител Владимир Гърбелов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, председателят на Общинския съвет инж. Димитър Кръстанов, общински съветници, директорът на ОД на МВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, командирът на 101-ви Алпийски полк, полковник Димитър Кацаров, представители на различни институции, деца от детски градини, ученици и жители на Смолян. Сред гостите на празника бе и делегацията от руския град Мичуринск, които са на посещение в Смолян.

На тържеството присъстваха останалите живи ветерани от войните, както и техни потомци. С падане на колене всички присъстващи почетоха паметта на загиналите, а признателни смолянчани, представители на обществени, държавни и партийни институции поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите. От името на кмета Николай Мелемов, секретарят Момчил Николов поздрави лично ветераните от войните. За тях градоначалникът осигури по традиция празничен обяд.

Вирни се горе