Смолян тържествено отбеляза 140 години от свещената българска свобода

 Смолян тържествено отбеляза 140 години от свещената българска свобода

Смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник –Трети март, когато преди 140 години дойде жадуваната свобода след петвековно робство. Проявите започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св. Никола” – кв. Устово, отслужен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион.

В православния храм руснаците са посрещнати с благодарност, преклонение и гордост от местното население през 1878 г. По традиция сдружение „Родопски хайдути” проведе литийно шествие от църквата „Св. Никола” до пл. „Възраждане”. За втора поредна година начело на шествието на хайдутите бе пушката на легендарния Петко Войвода, която се съхранява в РИМ „Стою Шишков” в Смолян. Сдружение „Родопски хайдути” поздрави с националния ни празник всички жители на Смолян . Прозвучаха родолюбиви песни и стихове. Проведе се и почетен караул в памет на загиналите за свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк в Смолян. Дечица изпяха химна на България. „Преди 140 години в историята на България една дата става синоним на святата дума Свобода. Тази дума векове наред е раждала герои, мъченици и будители, които със слово и меч са творили историята. Със златни букви са изписвали категоричната воля на поробените – Свобода или смърт.

На днешния ден отдаваме заслужена почит и на руския генерал Пьотр Черевин, който освобождава Райково и Пашмакли ”, посочи в тържественото си слово кметът Николай Мелемов. Градоначалникът припомни историческите събития , когато на 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор.

Кметът се обърна и към младите хора като ги призова да застанат зад онези национални каузи, които ни обединяват.И ни показват, че проблемите, които ни разделят са по-малки и преходни от големите ни цели. „Нека да не забравяме да защитаваме всекидневно свободата си – като дух и мисъл, като воля и дело, като мъдрост и родолюбие”, посочи още градоначалникът.

Слово за Трети март изнесе и областният управител Недялко Славов.

Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите. Сред официални гости на тържественото честване на Трети март бяха депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, областният управител Недялко Славов, заместниците му Адриан Петров и Владимир Гърбелов, зам.-кметът инж.Мариана Цекова, секретарят Момчил Николов, председателят на Общинския съвет Димитър Кръстанов, общински съветници и общественици, съобщиха от пресцентъра на общината. Тържеството продължи с празничен концерт на самодейни състави и ФА „Родопа”.

Вирни се горе