Смолян ще черпи корейски опит при създаването на електронна община

 Смолян ще черпи корейски опит при създаването на електронна община

Община Смолян ще черпи корейски опит при създаването на е-община. Затова се договориха днес кметът Николай Мелемов и генералният директор на Корейско-българския център за сътрудничество в информационните технологии проф. Недю Попиванов, съобщиха от пресцентъра на общината. Корейският координатор на центъра Йен Джаехонг представи успешни модели и добри практики за електронно управление. Още повече, че Корея, според световни класации, е на първо място в света в областта на електронните услуги (е-government) през последните три години.

Мелемов прие идеята да се работи за създаване на е-община, защото електронното управление е приоритет в развитието ни като модерна държава. От центъра поканиха представители от общината да посетят общини в Корея подобни на Смолян, за да почерпят опит.

В срещата участваха представители от Софийския университет, зам-кмета Марин Захарие и директора на дирекция „Административно- информационно обслужване” и „Отбранително-мобилизационна подготовка„ Емил Дурсев.

Корейско-българският център за сътрудничество в информационните технологии е създаден през 2010 г. със Споразумение за съвместна работа между Националната агенция за Информационно общество на република Корея и Софийски университет. Създаденият в България център е първото такова звено в страна от Европейския съюз и шестото в света, казаха още от общината.

Целите са да подпомага развитието на информационното общество в Корея и България чрез обмяна на опит между двете страни. Да разработва и провежда съвместни програми и проекти в областта на информационнните технологии и телекомуникациите /е-правителство, уеб-технологии, мрежови приложения, е-обучения и др./ Центърът се финансира от парламента на Корея и се намира в Софийския университет.

Вирни се горе