Смолян се поклони пред саможертвата и подвига на героите на връх Средногорец

Смолян се поклони пред саможертвата и подвига на героите на връх Средногорец

Паметната победа на 21 Средногорски полк е записана със златни букви в пантеона на българското безсмъртие

Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. На 21 октомври 1912 г., на този връх , 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина. Преклонението пред подвига на героите започна с химна на България. Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужие със свещениците Запрян Шиков и Димитър Михайлов. Слово за епичните сражения и величавата битка, довела до така жадуваната свобода за населението, произнесе председателят на Общинския съвет Филип Топов. Той проследи хода на Балканската война през 1912 г., като припомни заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец полк. Владимир Серафимов. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”. С тези думи полк.Серафимов остава в сърцата на родопчани. Храбростта и себеотрицанието на средногорци, изумили турските батальони и ги обърнали в панически бяг. 57 юначни българи са намерили смъртта си по време на епичните битки на връх Кавгаджик, преименуван по-късно по името на полка на връх Средногорец. С тяхната кръв е напоена земята на върха. Паметникът Родопската Шипка е съхранил костите на загиналите герои. Саможертвата на войните превърнаха връх Кавгаджик във връх на нашето национално самочувствие и българска гордост, посочи още в словото си Топов.

Докторът по военна история подп. Петър Ненков произнесе прочувствено слово за освободителната за Родопите Балканска война и представи интересни факти от живота на легендарния полк. Владимир Серафимов, който е казал: „След мен, юнаци…” и е тръгнал в боя. Паметната победа на 21 Средногорски полк е записана със златни букви в пантеона на българското безсмъртие, посочи подп.Ненков. Доста години след победата, когато полк.Серафимов е на 72 години, от военното министерство гузни, че не са го произвели в генералски чин решават да го наградят с орден за храброст и генералски пагони. Комисия отива при него при честванията на връх Средногорец . Великият пълководец им отговаря: „ Когато бях на върха на славата и бях освободител на Централните Родопи , вие ме забравихте. Нека си остана полковник какъвто ме познават и обичат хората в Родопите, а не като много генерали в София за които никой не е чувал и не помни”, разказа подп. Ненков. Той допълни, че полк.Серафимов ще остане в паметта на родопчани като един от най-доблестните офицери, които е раждала майка България.

За да се поклонят пред подвига на героите дойдоха депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, Димитър Аврамов, областният управител Димитър Кръстанов, кметът на Смолян Николай Мелемов, общински съветници, шефове на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици. Всички те, в знак на признателност към героите, поднесеха венци и цветя пред паметника- костница.

Днес е кулминацията на честванията повод 100 години от Освобождението на Родопите и Балканската война. Днес Смолян празнува!

Вирни се горе