Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите

Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите

Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец

Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. На 21 октомври 1912 г., на този връх , 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина,съобщиха от пресцентъра на общината.

Преклонението пред подвига на героите започна с химна на България, в изпълнение на оркестъра на Националната гвардия и с военен ритуал. Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужие със свещениците Запрян Шиков и Димитър Михайлов. Слово за епичните сражения и величавата битка, довела до така жадуваната свобода за населението, произнесе историкът Христо Гиневски. Той проследи хода на Балканската война през 1912 г., като припомни заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец полк. Владимир Серафимов. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”. С тези думи полк.Серафимов остава в сърцата на родопчани.

Храбростта и себеотрицанието на средногорци, изумили турските батальони и ги обърнали в панически бяг. Над 60 юначни българи са намерили смъртта си по време на епичните битки на връх Кавгаджик, преименуван по-късно по името на полка на връх Средногорец. С тяхната кръв е напоена земята на върха. Паметникът Родопската Шипка е съхранил костите на загиналите герои.

За да се поклонят пред подвига им бяха дошли президентът на България 1997-2002 г. Петър Стоянов, евродепутатът Владимир Уручев, депутатите д-р Даниела Дариткова, Недялко Славов, Димчо Михалевски, Павел Шопов, зам.-областният управител Чавдар Фурлански, предеседателят на Общинския съвет Филип Топов, кметът на Смолян Николай Мелемов, шефове на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици. Всички те, в знак на признателност към героите, поднесеха венци и цветя пред паметника- костница. Днес е кулминацията на честванията повод 100 години от Освобождението на Родопите и Балканската война. Днес Смолян празнува!

Вирни се горе