Смолян получава ваучер от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места

Смолян получава ваучер от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места

Смолян е сред общините, които ще получат ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. Ваучерът е в размер на 15 000 евро. Целта е гражданите и посетителите на града да имат безплатен достъп до безжичен интернет на обществени места – паркове, площади, обществени сгради, библиотеки или здравни центрове. Точките за достъп ще бъдат определени от общината и ще се пристъпи към изграждане на мрежата. Община Смолян ще бъде отговорна за финансирането на абонамента за интернет и поддръжката на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен безжичен достъп до мрежата за всички граждани и посетители.

Общо 215 представители на местните власти успешно подадоха кандидатурите си в обявения през ноември конкурс. Класираните победители от България са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати. Основният принцип за избор на победителите „пръв кандидатствал – пръв спечелил“. Българските общини ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което представлява приблизително 4.04% от общия бюджет на конкурса.

До края на 2018 г. се очаква победителите да подпишат споразумение с Комисията за получаване на ваучери. До 18 месеца след това, местните власти трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.

Общият брой на финансираните общини на европейски ниво е 2 800. Всички регистрирани ще станат част от общността на WiFi4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.

„Подобряването на свързаността в ЕС е ключов аспект от стратегията ни за цифровия единен пазар. Инициативата WiFi4EU е още една конкретна стъпка за превръщането на стратегията в реалност за всички. Сега много повече европейци ще ползват безплатно интернет, ще се радват на по –добри комуникации и нови възможности за връзка, която в крайна сметка ще допринесе за развитието и на икономиката на ЕС“, коментира българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Вирни се горе