Смолян отбелязва тържествено 102-та годишнина от Балканската война

Смолян отбелязва тържествено 102-та годишнина от Балканската война

Община Смолян отбелязва тържествено 102-та годишнина от Балканската война. На този ден през 1912 година Родопите се освобождават от османско владичество по време на Балканската война, съобщиха от пресцентъра на общината.

За сто и втори път честваме и Родопската свобода, дошла с успешното настъпление на българската армия и победоносната битка на връх Кавгаджик, наречен днес Средногорец или „Родопската Шипка”. Съдбоносните боеве на 19, 20 и 21 октомври 1912 година, в които войните от 21-ви пехотен Средногорски полк, 9-ти пехотен Пловдивски полк, пограничните роти от състава на Родопския отряд и присъединените към тях местни доброволчески чети отблъскват врага, решават съдбата на Родопите като я присъединяват към Майка България! На върха остават завинаги 96 български войни, пред чийто подвиг се прекланяме. Поклон и пред пълководския талант на полк. Владимир Серафимов – освободителят на Родопите, олицетворение на бойния дух на Българската армия.

Общинският съвет в Смолян ще проведе тържествена сесия днес от 11 часа. По-късно ще се поклоним пред Паметника-костница на връх Средногорец. Мястото, на което се водят епичните боеве на 21 пехотен Средногорски полк, предвождан от полк. Владимир Серафимов. Венци и цветя ще бъдат поднесени и пред паметника на полк. Владимир Серафимов в центъра на Смолян. От 18.00 часа в РДТ „Николай Хайтов” ще се състои празничен концерт-спектакъл под наслов „102 години свобода за Родопите”, с участието на Фолклорен ансамбъл „Родопа” и Ансамбъл „Българе”.

В 19.30 часа на бул. ”България”, на Новия център, е тържествената заря–проверка. Министър-председателят проф. Георги Близнашки ще участва в тържествата посветени на 102 години от освобождението на Родопите от османско владичество и ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. Проф.Близнашки ще се срещне с областният управител инж. Димитър Кръстанов и с кмета Николай Мелемов.

Честит празник, Смолян!

Вирни се горе