Смолян отбеляза тържествено 103 години Свобода за Родопите

Смолян отбеляза тържествено 103 години Свобода за Родопите

Дъждовното време не попречи на смолянчани да присъстват на честванията, посветени на 103-годишнината от Балканската война и Освобождението на Родопите. Особена тържественост доби празникът тази вечер, когато се проведе тържествената заря-проверка, с която бяха почетени имената на героите, участвали в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян. В ритуала участва 101 Алпийски батальон. На тържествената заря-проверка се покланяме пред героите, които се врекоха на родопската свобода и оставиха костите си в прегръдката на родопската земя, каза в тържественото си слово вр.и.д. кмет на Смолян инж. Мариана Цекова.

Винаги ще помним тяхната саможертва в името на свободата на Отечеството. Ще помним завета им – да бъдем единни в името на майка България, посочи пред смолянчани инж. Цекова. Една битка в тази война родопчани знаят и почитат като най-велика и значима за Родопите – битката на връх Средногорец на 19, 20 и 21 октомври 1912 година. Тя е олицетворение на волята на българския народ за обединение на разпокъсаното Отечество. Тя е мярка за жертвоготовност в името на Родината. Тази битка влиза в българските анали като символ на Свободата на Родопите. Полк. Владимир Серафимов е почитан като Освободителят на Родопите, а връх Средногорец е наречен Родопската Шипка, посочи още Цекова и честити на всички 103 години Свобода за Родопите.

Тържествено слово по повод Празника на Смолян и годишнината от Балканската война, освободителна за Родопите, произнесе и областният управител Недялко Славов.

На тържествената заря проверка присъстваха още депутата Дора Янкова, архимандрит Висарион, секретаря на община Смолян Момчил Николов, командирът на 101 Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров и др.

Преди тържествената заря- проверка празничен концерт, „Смолян празнува Свободата”, изнесе ФА „Родопа”. Шоу програма представи и Оркестърът на Военновъздушните сили – Пловдив.

По-рано през деня, смолянчани се поклониха и пред паметника на полк. Владимир Серафимов в центъра на Смолян, където бяха поднесени венци и цветя. Община Смолян получи поздравителни адреси за празника от президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, министри и др.

Вирни се горе