Смолян отбеляза с почит Деня на Европа и 73 години от края на Втората световна война

Смолян отбеляза с почит Деня на Европа и 73 години от края на Втората световна война

Смолян отбеляза с почетен караул и поднасяне на венци 9-ти май – Деня на Европа и 73 години от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма. Пред Паметника на загиналите във войните, в квартал Райково, се поклониха заместник-областният управител Владимир Гърбелов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, председателят на Общински съвет-Смолян инж. Димитър Кръстанов, общински съветници, директорът на ОД на МВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, командирът на 101-ви Алпийски полк – полковник Димитър Кацаров, представители на държавни институции и ведомства, деца от детски градини, ученици и жители на Смолян. Събитието уважиха и гостите от руския град Мичуринск, които са на посещение в Смолян.

Заместник-областният управител Владимир Гърбелов поздрави, от името на областния управител Недялко Славов и от свое име, присъстващите ветерани от войните, техните семейства и приятели.

Тържествената церемония, която се организира от община Смолян и е включена в програмата на Майските културни тържества, започна с припомняне на исторически събития за Втората световна война, в която загиват над 12 500 българи, сред които и войници от Среднородопския край. Тази война отнема живота на над 50 млн.души, унищожава инфраструктура, културни паметници, домове. Най-тежкото последствие от нея е разделянето на света на Източен и Западен блок и продължилата до разпадането на Съветския съюз в края на декември 1991 година Студена война.

Вирни се горе