Смолян остана с едно ученическо общежитие

 Смолян остана с едно ученическо общежитие

Смолян остана само с едно ученическо общежитие, след като предложението на независимият общински съветник Димитър Кисьов за запазване на сградата в квартал Райково не бе прието от Общински съвет Смолян. Миналият месец на изнесеното заседание в четири звездният СПА център в Банско, общинските съветници на Смолян са приели предложението за закриване на пансиона в смолянския квартал, съобщи Дарик.

На днешното заседание, Кисьов се опита да убеди своите колеги, че са допуснали грешка и да преразгледат предходното си решение. Основният мотив му бе, че със запазването на сградата ще се улеснят финансово родителите на децата. В негова подкрепа се изказаха колегите му от БСП. В залата присъстваха родители и ученици от закрития пансион, които също настояваха да се отмени решението и да се запази общежитието.

„Нищо лично, просто сметките показват, че трябва да се затвори сградата в Райково, а всички ученици да бъдат преместени в Смолян“, коментира кметът на общината Николай Мелемов. Освен това, според градоначалника условията в сградата в Райково били по-лоши от тези в Смолян.

Директорът на УО „Васил Димитров“ Живко Билянов също защити тезата за запазване само на едната сграда на общежитието. „Поискахме дофинансиране от общината, но такова бе отказано. При това положение по-изгодно икономически е да остане само едната сграда“, добави Билянов. Според неговите сметки, за издръжката на двете сгради са били необходими между 200 и 210 хил. лв., а при положение, че остане само една сграда ще са необходими за издръжката от 160 до 170 хил.лв. и нямало да има нужда от дофинансиране.

Според Венера Аръчкова – главен финансист на община Смолян, средствата за издръжка на един ученик в райковската сграда надхвърля няколко пъти тези на общежитието в Смолян. „Ако в Смолян разхода на ученик за консумативи е в рамките на 5-6 лв., то в Райково е от 20 до 22 лв.“, коментира Аръчкова. Според нея там се е харчило много повече ток, тъй като са се включвали бойлери и електрически печки за отопление, без да имало каквито и да е ограничения за децата.

В Райково през изминалата учебна година са живели около 34 деца, като за тази година внесените заявления са 36.

Вирни се горе