Славейно отбеляза с възстановка 114 години от Илинденско-Преображенското въстание

  Славейно отбеляза с възстановка 114 години от Илинденско-Преображенското въстание

Всяка година в началото на август комитското село Славейно, което е център на борбите в родопския край, събира родолюбци, за да засвидетелстват своята почит към героите преображенци.Националните тържества, посветени на 114 годишнината от Илинденско – Преображенското въстание започнаха с панихида в памет на загиналите герои за свободата ни в храм „Св. пророк Илия”. Историкът доц. Христо Гиневски разказа за събитията от 1903 година, дейността на местните комитети и припомни безсмъртната епопея на преображенци. „За нас е чест, че толкова години вече се поддържа традицията и всяка година в най-бунтовното село Славейно се честват годишнини от Илинденско-Преображенското въстание“, каза в приветственото си слово зам.-кметът Марин Захариев, който поздрави славейновци за това, че пазят жива паметта за тези, които са се борили и са жертвали живота си за свободата на родния край.

Зам.-областният управител Адриан Петров също поздрави жителите на селото и гостите, дошли да уважат тържеството.

По решение на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България с юбилеен плакет „120 години организирано тракийско движение в България“ бе наградено читалище „Съгласие -1883” – Славейно, а кметът на селото Тодор Горялов бе награден с медал „капитан Петко войвода“. Награди получиха също секретарят на читалището Таня Чинкова и Нина Карданова – бивш кмет на селото.

Кулминацията на тържеството бе възстановката на историческо събитие от Сдружение „Родопски хайдути“. Младите родолюбци пресъздадоха момента, в който знаменосецът Колю Шишманов е ранен и се е самоубил, за да не попадне жив в ръцете на турците. Ролята на Пашата бе изиграна от председателя на Сдружението Манол Ружинов, а ролята Кольо Шишмановата майка Яна от актрисата Искра Йосифова. Комитската майка, за да спаси селото от опожаряване и съселяните си от жестока смърт е принудена да преглътне сълзите си и парещата в сърцето мъка и да каже пред трупа на сина си, че не го познава. Така тя спасява селото и съселяните. Честването приключи с празнична заря.

Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до жителите и гостите на Славейно по повод честването от Илинденско-Преображенското въстание, който бе прочетен от председателя на Съюза на Тракийските дружества в България Красимир Премянов. Сред официалните гости на честването бяха още депутатът Дора Янкова и кметове на кметства. Днес в местността Хайдушки поляни бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Преображенци и пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови. Организатори на честванията са: Община Смолян, Съюз на тракийските дружества в България, кметство Славейно, читалище „Съгласие -1883”, Църковното настоятелство и ГПК „Мурджов пожар”

Вирни се горе