Щандът на Община Смолян край Арбанаси се превърна в атракция по време на Петия национален събор на овцевъдите

Щандът на Община Смолян край Арбанаси се превърна в атракция по време на Петия национален събор на овцевъдите

Щандът на Община Смолян на Петропавловските поляни край Арбанаси се превърна в атракция по време на Петия национален събор на овцевъдите в България. В две шатри община Смолян представяха, известният майстор Минчо Минчев от Могилица, земеделският производител Бойко Златев, майсторът на гайди Христо Топчиев, кметовете на Момчиловци и Соколовци. За да представят богатството на родопския фолклор, край Арбанаси се изявяваха певиците от емблематичния ансамбъл “Родопа” Златина Узунова и Пламена Седянкова, заедно с гайдаря Атанас Пеев. От Момчиловци пяха, свириха и танцуваха даровити млади самодейци, начело със солистката Теодора Величкова и гайдарите Иван Парев и Мария Величкова. В съседство прочутият майстор сиренар от Бориково Салих Паша демонстрираше как се прави брънза сирене, а тайната на автентичната рецепта разкриваше пред микрофона примата на родопските лакърдии Веселина Бабаджанкова. Гега, направена от момчиловски майстори бе номинирана за награда в съпътстващ конкурс, обявен от организаторите. Хит сред надошлите от близо и далече гости стана родопското чеверме, приготвено от Манол Пелтеков от Солища, както и маринованите агнешки пържоли на тикла. Над 40 клинове и толкова пататници приготвиха родопчани. С тях посрещаха гостите на събора в шатрата на Община Смолян.

На живописните поляни около Петропавловския манастир невероятните аромати от димящите скари, майсторските чевермета и вкусните гозби привличаха гостите на събитието, които се надпреварваха да опитат от родопските специалитети. Нашите кулинари приготвяха гозби заедно с Ути Бъчваров. Тридневното събитие събра стотици занаятчии, животновъди, производители на млечни и био продукти, певци, свирачи и танцьори.

Представителите от община Смолян бяха поканени на събора от неговия организатор Симеон Караколев, пpeдceдaтeл нa cдpyжeниeтo „Нaциoнaлeн cъбop нa oвцeвъдитe в Бългapия, който е и сред основните организатори на Роженския събор.

Вирни се горе