Съветниците гласуваха структурата на общината да се гледа на друго заседание

Съветниците гласуваха структурата на общината да се гледа на друго заседание

Числеността и структурата на община Смолян не бе приета от общинските съветници. Точката бе предвидена за днешното заседание, но след повече от 2 часа обсъждане общинския съвет реши да се разгледат повече варианти и да бъде внесена на друго заседание.

Проблемът дойде от предложението за редуциране на щатните бройки на ансамбъл “Родопа”, които са 45.

Много съветници взеха думата по този въпрос.

Всички знаехме, че ще намерим тежко наследство, но такова положение не сме очаквали. Още утре общината може да остане без ток, а кога ще се получат заплата не знаем, каза кметът на Смолян Николай Мелемов. При така направените предложения за структура и численост на общината ще бъдат намалени разходите с около 380 000 лева, обясни кметът.

Ваше право е да предложите структура, численост и т.н. и дано с така предложената структура реализирате добър 4-годишен мандат, ние ще ви подкрепяме във всичко позитивно, което предлагате, обясни съветника Стоян Иванов. Виждам, че най-големият проблем в община Смолян е огромния бюджетен дефицит, огромните задължения към фирми и граждани. Насочете своите усилия и енергия в бъдещата структура да се създадат такива възможности за по-голяма приходна част в бюджета и по-малко разходи. Трябва да радикални действия и промени, добави той. По отношение на Ансамбъл “Родопа” и духовата музика направете всичко възможно тези хора и родопския фолклор да бъдат съхранени и запазени в този вид, в който са. Нека да дадем шанс на тези хора да се докажат и в бъдеще да прославят България, така както го направи Валя Балкански и други, предложи Стоян Иванов.

Ансамбъла ли е най-големия проблем на ГЕРБ, не, ние всички се прекланяме пред труда на тези хора. Но за м.г. има само 2900 лева постъпления от ансамбъла, коментира Каранлъков. Ансамбъла има малко участия, другите са солови. Ние не сме против това, но всеки казва оттам ли трябва да започнете – от някъде трябва да се започне. Никой от нас и едва ли има родопчанин, който да не настръхва като чуе гайдите, но община Смолян се намира в много тежко състояние. Ансамбъла трябва да осигурява такава стопанска дейност, че да бъде съпричастен, за да не бъде в такова положение, в което е, и да се разчита на 100-процента издръжка от общината, допълни Каранлъков.

Много хубави неща се казаха, но аз искам да ви поитам, приходите на общината са 300 000, имаме 150 000 заем към банка, издръжки – към социални учреждния, детски градини, заплати на администрацията. Анализите показват, че след двата кредита, които плаща общината не може да издържи на това. От 2008 г. общината върви надолу, каза Мелемов и попита на кое звено да се отрежат парите. Заявяваме пред всички вас, аз също съм солидарен. Най-добрия вариант е ансамбълът да стане държавен, защото тогава ще бъде гарантирано бъдещето му. Тези задължения, които има общината от 20 млн. лева няма да се погасят скоро. Затова думата закриване да не я употребяваме. Общината няма възможност за тази издръжка, допълни Мелемов.

Никой не отрича, че наследството е тежко, по задълженията на общината няма спор, решаването на този проблем е отговорност както на изпълнителната власт така и на Общинския съвет. Ние трябва да се концентрираме как да намерим средства да се направят промени, икономии и източници за финансиране на общинските дейности и изпълнят всички услуги към населението, за които всички отговаряме, каза Димитър Кисьов. Кметът е предприел много мерки за разрешаване на проблема – направил е предложения до Министерството на културата, да се намерят средства за ансамбъла.

Вирни се горе