С инвестиция за близо милион започна новата учебна година в Мадан

С инвестиция за близо милион започна новата учебна година в Мадан

Двоен празник беше 16 септември за жителите на Мадан. Освен официалното откриване на новата учебна година, очаквано с трепет, особено от първолаците, в родопския град беше открита и нова сграда на детска градина. Тя е филиал на ОДЗ „Елица” и приема 84 деца на 5 и 6 години, разпределени в 3 подготвителни групи. След кратка художествена програма, поднесена от малчуганите, кметът на Мадан Фахри Молайсенов, директорката на ОДЗ „Елица” Снежана Атанасова и експертът от РИО – Смолян Стоянка Шаркова прерязаха лентата на новото детско заведение. „Като общинска администрация нашата цел е непрекъснато да се подобряват условията, в които учат и се отглеждат нашите деца”, подчерта кметът Молайсенов. Новоразкритият филиал се помещава в напълно обновена и модернизирана сграда, обзаведена и оборудвана с всичко необходимо за децата. Проектът е реализиран в рамките на една година, чрез Оперативна програма „Регионално развитие”. Финансирането от оперативната програма е 561 хил. лв., съфинансирането от община Мадан е в размер на 335 хил. лв. Допълнително със средства от община Мадан е направена външната планировка, паркинг и детска площадка. Обзавеждането и интериора на детската градина за 54 000 лв. също са платени с общински средства. „Така са създадени всички условия за качествен образователен процес на децата”, каза експертът от РИО – Смолян Стоянка Шаркова. Директорката на ОДЗ „Елица” Снежана Атанасова благодари на кмета и общинското ръководство за реализирането на проекта и съпричастността им към проблемите на предучилищното образование. Тържество за новата учебна година имаше и в СОУ „Отец Паисий” – Мадан, където тази година посрещнаха 54 първокласници.

Деветокласници, приети в новата специалност „Минно строителство”, прекрачиха прага на Професионалната гимназия „Васил Димитров” в миньорския град. Приемът по тази специалност се възстановява след десетгодишно прекъсване. Специален гост на тържеството в професионалната гимназия беше изпълнителния директор на „Горубсо-Мадан” инж. Сергей Атанасов. Като бивш възпитаник на професионалното училище и бъдещ работодател на част от сегашните му ученици, инж. Атанасов подчерта, че „Горубсо” твърдо застава зад учебното заведение и ще подпомага материалната му база. „Това училище може да дава кадри не само на „Горубсо”. Амбицията ни е да поставим едно ново начало и да вървим напред”, каза инж. Атанасов. За учениците, приети в новата специалност „Минно строителство”, „Горубсо” ще осигурява безплатен обяд, предвиден е и безплатен автобус за децата, пътуващи от Рудозем. Учебната и производствената си практика учениците ще карат в минното предприятие, защото сега е важно децата да се образоват в специалности, свързани с производството.

Обмисля се и възможността за отпускане на стипендии за отличниците, както и евентуално продължение на образованието във висши училища за най-добрите, защото на минното дружество са необходими не само специалисти – среднисти, но и инженери.

Вирни се горе