С близо 3 млн.евро е изградена и подобрена канализационна и водопроводна инфраструктура в Смолян и села от общината

С близо 3 млн.евро е изградена и подобрена канализационна и водопроводна инфраструктура в Смолян и села от общината

На пресконференция в община Смолян бяха представени резултатите от изпълнението на проекта “Изграждане и подобряване на канализационна и водопроводна инфраструктура” /Construction and Improvement of Drainage and Waste Water Networks/. Усвоихме поредните европейски средства с които ще подобрим благосъстоянието на град Смолян и селища от Общината, коментира пред медиите зам.-кметът инж.Мариана Цекова.

Главната цел на проекта е да се подобри качеството на питейните и отпадъчни води, чрез конкретни дейности в области, където водоснабдителните и канализационни системи са в състояние, което не съответства на съвременния начин на живот и не отговаря напълно на европейските стандарти. Чрез изграждането и подобряването на канализационна и водоснабдителна инфраструктура се осъществява една от основните мерки за осигуряване опазването на околната среда в Гърция и България.

Общата цел на проекта е подобряване на качеството на живот чрез подобряване на жизнената среда. Дейностите по проекта включват цялостна реконструкция на съществуващата водопроводна мрежа в с. Могилица и създаването на нова такава. Подменени са силно амортизирани съществуващи водопроводи и сградни водопроводни отклонения, които са корозирали и не осигуряват необходимите водни количества. Общата стойност на проекта за всички партньори е 10 394 949,73 евро, като в частта на Община Смолян възлизат на 2 936 363,51 евро.

По проекта са финансирани също строителен и авторски надзор на обектите, инвеститорски контрол, финансов одит на разходите по проекта, анализ разходи-ползи, публичност и управление. В пресконференцията взеха участие още зам.-кметът Венера Аръчкова, екипа по проекта, медии и граждани.

Вирни се горе