Румен Пехливанов: Приехме реалистичен и изпълним бюджет за 2013 година

 Румен Пехливанов: Приехме реалистичен и изпълним бюджет за 2013 година

След близо три часови дебати вчера Общинският съвет в гр.Рудозем прие отчета за изпълнението на бюджета за 2012 г. и проекто-бюджета на община Рудозем за 2013 година.

По първа точка от дневния ред бяха представени основните разходи направени по бюджета за 2012 година. Кметът на общината Румен Пехливанов подчерта, че за първи път има такава публичност и прозрачност в отчитането на бюджета на община Рудозем за последните 10 години. Той изброи 32 позиции за направени основни разходи над 1000 лева.Някои от тези позиции са следните:

  • за правна помощ са похарчени близо 42 000 лева, което включва адвокатски хонорари по заведени срещу общината дела, както и хонорари за заведени от общината съдебни дела

  • разходи за поддръжка на софтуер – 4 147 лева

  • пощенски и куриерски услуги – 6 663 лева

  • стационарни телефони – 2 666 лева

  • идейни проекти – близо 3 000 лева

  • за спортни клубове – 12 000 лева

  • услуги към дружеството за заетост – 6 650 лева

  • консултантски услуги с европейско финансиране -12 015 лева

Голяма част от направените разходи са за консултантски услуги, но всички тези разходи са били допустими и възстановими, тогава когато проектите са били одобрени.

Отчетът на бюджета за 2012 година беше приет с мнозинство.Бяха направени сравнително малко забележки по неговото изпълнение.

Основните дебати бяха направени по втора точка от дневния ред – проекто-бюджета на община Рудозем за 2013 година.В своето изложение кметът Румен Пехливанов наблегна на факта, че предложеният бюджет за 2013 година е значително по реалистичен и изпълним от миналогодишния бюджет. Общата стойност на бюджета е малко над 5 млн. лева. Все пак бюджетът за 2013 година предвижда сериозни икономии и намаляване на разходите. Това е свързано до голяма степен с факта, че общината има изключителна задлъжнялост и значителна част неразплатени дейности към фирми, което е извършено изцяло в предишния мандат на бившия кмет Николай Бояджиев. Беше подчертано, че само за горива и отопление на детските градини в общината има неразплатени 330 000 лева.

Основните дейности заложени в новия бюджет са свързани с ремонт на покриви, асфалтиране на улици, инвестиционни дейности, разходи за спортни клубове и други. В раздел инвестиционна програма е включен обект канализация между Чепинци и Рудозем на стойност 19 500 лева. Заложени са средства за ремонт на покрива на сградата на кметство Елховец в размер на близо 33 000 лева, ремонт на покрива на детската градина в Пловдивци в размер на 25 000 лева,ремонт на тоалетните в училището на с.Чепинци в размер на 35 000 лева. Ремонтът за училището в с.Чепинци е наложителен и е по препоръка на РЗИ-Смолян.

В частта капиталови разходи са предвидени 150000 лева за асфалтиране на две отсечки в с.Елховец. Това са отсечките от разклона на пътя Елховец – Пловдивци до м.Хаджарско и отсечката от Здравната служба – Елховец до разклона на пътя за м.Байкушевска

Заложените първоначално 5 000 лева за спортни клубове в общината бяха коригирани на 8 000 лева, което ще реши основните им ангажименти по картотекиране и транспортни разходи.

Сериозни и разгорещени дискусии станаха по отношение на преразпределянето на средствата за образование. В крайна сметка общинските съветници решиха, кметът на общината като първостепенен разпоредител с бюджетни средства да преразпредели 3% от получените средства за образование. Румен Пехливанов подчерта, че община Рудозем преразпределя едва 3% от тези средства, макар че други общини, като например Мадан, преразпределят почти полагащите им се 20% от средствата за образование.

Бяха направени предложения за търсене на нови възможности за приходи в общинския бюджет, най-вече от патентен данък на фирми, приватизация на общински обекти, продажба на общински имоти и други, които биха увеличили значително приходната част на бюджета. През 2013 година са заложени и средства за обслужване на кредитите на общината.

В края на дискусиите по приемане на бюджета за 2013 година, кметът Пехливанов подчерта, че през настоящата година са предвидени с 50% намаление на разходите за отопление на сградите на общинска администрация и детските градини на общината.

Предложеният проекто-бюджет за 2013 година на община Рудозем беше приет с над 2/3 от гласовете но общинските съветници.

Вирни се горе