Родопските воеводи ще превърнат Хаджичоневата къща в музей

Родопските воеводи  ще превърнат Хаджичоневата къща в музей

Общинският съвет в Смолян дава Хаджичоневата къща на сдружение „Родопски хайдути”. Младите патриоти и родолюбци са заявили желание да я стопанисват . Воеводите искат там да поставят експонати от историческите периоди на национално-освободителните борби за Родопите. В къщата ще се обособят отделни занаятчийски експозиции, като ще се наблегне на калайджийството и бакърджийството, които са били специфични за региона. Сдружението има връзка с подобни клубове от цялата страна, което ще даде възможност за представяне и на други занаяти. Поради доброто си стратегическо разположение Хаджичоневата къща ще се превърне в малък музей и информационен център.

Кметът Николай Мелемов представи на днешното заседание на Общинския съвет заявената готовност от „Родопските хайдути” да стопанисват хаджичоневата къща, която по принцип е в лошо състояние поради липса на финансови средства и невъзможността на общината да я поддържа. Председателят на сдружението Манол Ружинов обяви пред местния парламент, че се надява на подкрепа, за да може да се привлекат и ангажират все повече млади хора в запазването и съхранението на родопската история, традиции и обичаи.

С работата си през годините сдружението се е доказало в обществено полезната и културно историческата сфера като отговорна организация, чиято дейност трябва да бъде подкрепена, за да има развитие. От друга страна архитектурни паметници като Хаджичоневата къща, не бива и не трябва да стоят затворени за посетители, а да се използват по предназначение, посочи още Ружинов. След като се запозна с мотивите, общинският съвет единодушно гласува кметът да открие процедура за провеждане на публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на Хаджичоневата къща за срок до 10 години. Родопските хайдути посрещнаха с ръкопляскания решението на местния парламент.

Вирни се горе