Родопски специалитети опитаха гостите и участниците във втория фестивал на скарата и балканската музика „Скариада"

Родопски специалитети опитаха гостите и участниците във втория фестивал на скарата и балканската музика „Скариада"

Кулинари от община Смолян приготвяха популярни родопски специалитети и чевермета от които опитаха гостите и участниците във втория фестивал на скарата и балканската музика „Скариада”, който се проведе в Лясковец.

На живописните поляни около Петропавловския манастир, гостите бяха привличани от невероятните аромати от майсторските чевермета на бай Манол от Гела и неповторимото сирене брънза на Салих Пашов.

Мaйcтopът нa пpoчyтoтo битo cиpeнe беше за втори път нa излoжeниeтo, зa дa пoкaжe зaнaятa нa дeдитe cи, cъхpaнeн oт вeкoвe. Пашата, както го наричат, отново се превърна в атракция на Скариадата. И битoтo cиpeнe, и бpънзaтa ca мнoгo вкycни и нямaт нищo oбщo c тeзи, кoитo кyпyвaмe в мaгaзинитe, споделяха гостите на изложението, които се надпреварваха да опитат от специалитетите на майстора от смолянското село Бориково. Те наблюдаваха и с интерес технологията по приготвянето им.

Скариада BG 2016 се превърна в празник, посветен на качеството и традицията на българския вкус, с много весела музика и аромат на скара. В дните от 2 до 6 септември на поляните край Петропавловския манастир имаше истински парад на ритми и доброто настроение с духови оркестри, традиционни месни продукти и ястия и народни веселия, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Вирни се горе