Родопската вечер събра сто хиляди на поляните, гайдите бяха уникални, посочи министър Николина Ангелкова

Родопската вечер събра сто хиляди на поляните, гайдите бяха уникални, посочи министър Николина Ангелкова

Пчелар подари на кмета Мелемов буркан мед като благодарност за отлично създадената организация на тазгодишния събор на Рожен

Министърът на туризма Николина Ангелкова направи обиколка на Роженския събор. Тя разгледа щандовете на производителите. Пчелар подари на кмета Николай Мелемов буркан мед като благодарност за отлично създадената организация на тазгодишния събор на Рожен.

Кметът заяви задоволството си от факта, че хората оценяват това, което се прави като организация на този събор. „Трябва да се гордеем със събора на Рожен, който правим. Тазгодишният също е много успешен. Това го доказва хилядната публика, присъствала на „Родопската вечер“, посочи още градоначалникът. „След деветгодишно прекъсване, за втора поредна година организаторите успяват да възстановят това уникално събитие на българските традиции и фолклор. Повече от 340 състава, снощи гайдите бяха уникални, певиците и певците, които пяха акапелно… Страхотно усещане. Такъв дух, такава култура- това е, което радва много хората и със сигурност показва нашите традиции и обичаи, съхранява ги. Около стотина хиляди души имаше на пръв поглед, цялата поляна беше пълна с хора”, коментира Ангелкова, която е впечатлена от Родопската вечер. Тя поздрави и инициативата на Общината да се дари гайда на всяко дете, което иска да се научи да свири на този инструмент. Ангелкова се ангажира, че Министерството на туризма ще продължи да подпомага организацията на събитието и изрази надежда, че и следващата година поляните на Рожен ще посрещнат стотици хиляди гости от цялата страна. „За да подпомогнем провеждането на подобни събития, разработваме специален модул в онлайн регистъра на туристическите атракции“, допълни министърката. В последния ден на Роженския събор, поляните отново бяха огласени от българския фолклор и гайдите. Хиляди се хванаха на Голямото роженско хоро около сцените. Днес ще бъдат обявени и лауреатите от Националния фолклорен конкурс „Рожен”, който организира община Смолян. В него участваха над 4 600 изпълнители от различни краища на страната ни.

Вирни се горе