Родопска Духовна седмица от понеделник в Девинско

 Родопска Духовна седмица от понеделник в Девинско

От понеделник /13 юни/ в 5 села около Девин Пловдивска света митрополия ще проведе за четвърти път Родопска Духовна седмица, свързана с предстоящите големи християнски празници – Петдесетница и Духовден. С благословението на Пловдивския митрополит Николай свещеници от Митрополията заедно с енорийския свещеник протойерей Тодор Веселинов ще отслужат в Брезе, Борино, Беден,Триград и Михалково празнична Утреня и божествена света Литургия, а след това и Панихида /помен за починалите/.

Както се знае, на 19 юни е Петдесетница. Прославя се явяването на Светия Дух върху учениците на Христос /Апостолите/ и множеството хора, станали свидетели, че Христос е изпълнил обещанието си – да изпрати видим знак на 50-ия ден след Възкресението. Светият Дух се явил във вид на огнени езици, за да засвидетелства божиите дарове – любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, вярност, милосърдие, кротост. Апостолите били умъдрени, духовно просветени в разбиране на истините на вярата. Изпълнени от Дух Свети, тръгнали по всички краища на света за проповед на Евангелието, с готовност да отдадат и живота си за вярата Христова. Смята се, че Петдесетница е рожденият ден на Църквата, защото тогава Апостол Петър произнесъл първата християнска проповед. Много от присъстващите приели вярата в Христа, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност . Били около три хиляди души.

Празничните богослужения по повод Петдесетница ще започват всеки ден от 8,00 часа, както следва:

В Брезе – на 13 юни /понеделник/ в училището;

В Борино – на 14 юни /вторник/ в храм „Св. св. Петър и Павел“;

В Беден – на 15 юни /сряда/ в помещението под Кметството;

В Триград – на 16 юни /четвъртък/ в храм „Св. Цар Борис Покръстител“;

В Михалково – на 17 юни /петък/ в храм „Св. Архангел Михаил“.

През Родопската Духовна седмица всеки ден от 18,00 часа свещениците от Пловдивска света митрополия заедно с енорийския свещеник протойерей Тодор Веселинов ще отслужват Вечерня в храм „Св. Йоан Рилски“ в Девин.

Вирни се горе