РИОСВ прехвърля отговорности на Община Смолян по отношение изграждането на топлоцентралата в Устово

 РИОСВ прехвърля  отговорности на Община Смолян по отношение изграждането на  топлоцентралата в  Устово

Община Смолян няма законови правомощия, както и съответно експертиза по процедурите по ОВОС

Във връзка с поредица от опити за прехвърляне на цялата отговорност по изграждане на обект „ Централа за производство на електрическа енергия от биомаса”, Община Смолян изразява следната официална позиция: Община Смолян няма законови правомощия, както и съответно експертиза по процедурите по ОВОС. Тълкуването и прилагането на специфичното законодателство в областта на преценяването на потенциалното въздействие върху околната среда е изцяло в компетенциите на РИОСВ. За издаване на разрешително за строеж, съгласно ЗУТ, се изисква влязло в сила решение по ОВОС. Главният архитект, при спазване на нормите на ЗУТ и положителното становище на РИОСВ, е издал разрешително за строеж. Такава е практиката в национален мащаб. Няма как при мащабни инвестиционни намерения с определени въздействия върху околната среда, която и да е община да взема решения, които са в правомощията на регионалните структури на МОСВ. Всички строителни разрешения, издавани от главен архитект, подлежат на задължителен контрол от „РОНСК” при РДНСК – Южен централен район, Смолян. При установяване на нарушения, те се отменят. В конкретния случай такива нарушения няма и строителното разрешение е влязло в сила. Относно обвиненията, че Община Смолян не е провела заседание на Общински експертен съвет по устройство на територията, Ви информираме, че обектът е трета категория. Този строеж може да бъде одобрен на Експертен съвет или по желание на възложителя с доклад за съответствие (докладът за съответствие е задължителен за обекти с по-висок риск). В конкретния случай възложителят е избрал одобряването на инвестиционния проект да се извърши с доклад за съответствие.

За издаването на строително разрешение Община Смолян действа в условията на обвързана компетентност, т. е. след като са ни предоставили решение за одобряване на инвестиционно предложение „Централа за производство на електрическа енергия от биомаса”.

РИОСВ – Смолян, прави опити за прехвърляне на отговорности на Община Смолян, които не отговарят на реалността, поради следните факти:

• Видно от протокола от 12.12.2011 г. на РИОСВ – Смолян, председателят на Експертния съвет – инж. Л. Михтарев, също е изказал съмнение, че становището на РЗИ е немотивирано. Най-вероятно, това е причината в решението на фаза проектиране да се изиска оценка за здравен риск на живеещите в кв. Устово, и особено на най-близко намиращите се. Не е посочено обаче кой ще утвърди тази оценка, и в случай, че е отрицателна, как това ще рефлектира върху решението по ОВОС. Във фазата на проектиране има заложени осем точки. РИОСВ – Смолян, е компетентният орган, който би трябвало да е осъществил контрол контрол в тази фаза. Няма информация дали това е направено и какви са констатациите.

• Протокол № 5 от 12.12.2011 г. от заседанието на Експертен съвет на РИОСВ – Смолян, с който е одобрено инвестиционното намерение, отразява позицията на присъстващите граждани, но това не рефлектира във взетото решение по ОВОС. • В протокола от общественото обсъждане, проведено от Община Смолян, ясно е видно, че е присъствал и представител на РИОСВ – Смолян / във връзка с твърдението в прессъобщението на РИОСВ – Смолян от 20.09.2014г.,че на общественото обсъждане е нямало техен представител /, който се е изказал пет пъти. Това е протоколирано и противоречи на изнесената информация в официалната позиция на РИОСВ – Смолян.

В публикуваното днес прессъобщение на сайта на областната администрация в Смолян , областният управител инж.Димитър Кръстанов е заявил пред Инициативния комитет, че все още не е получил отговор и нужните документи от община Смолян по случая. Този факт не отговаря на истината. На 25 септември т.г., Гл.архитект на община Смолян е изпратила писмено становище и копия от документи до инж. Кръстанов относно възражение на жителите на кв.Устово за изграждане на Централа за производство на електроенергия с биомаса. Прилагаме копие на изпратеното писмо до областния управител инж. Димитър Кръстанов.

Вирни се горе