Ресурсен център-Смолян стартира мащабен проект „Да намерим път един към друг”

Ресурсен център-Смолян стартира мащабен проект „Да намерим път един към друг”

Ресурсен център-Смолян стартира мащабен проект „Да намерим път един към друг” към Секторна програма „Коменски”,съобщиха от общината.

В началото на месец юли Центърът за развитие на човешките ресурси публикува резултатите от селекция – Секторна програма „Коменски”, дейност „Многостранни партньорства”. Одобрено е проектно предложение на Ресурсен център-Смолян, което е насочено към обмен на подходи и практики в областта на арт педагогиката за справяне с медицинските, емоционалните, образователни и обучителни проблеми на деца и ученици със специални образователни потребности/СОП/. Ресурсен център-Смолян е координатор на проекта, а поканените партньори, за които темата представлява интерес, са ПГПИ – Смолян, Ателие за специално професионално образование и обучение, Генисеа от Гърция и училище „Карабалчик Джелал Сьонмез иш окулу” от Бурса, Турция.

Целта на проектното предложение е повишаване на качеството на традиционния учебно-образователен процес, чрез въвеждане на иновативни подходи и практики за намаляване на бариерите пред играта, научаването и включването на децата със СОП. Специфични цели са: Придобиване на неакадемични ключови компетентности в областта на арт педагогиката и арт терапията от участващите в проекта учители; Създаване на условия за развитие на талантите на децата с увреждания, чрез насърчаване на техните творчески изяви; Привличане на родителите в съвместни арт дейности, с цел съпреживяване на емоциите на техните деца и осигуряване на партньорство и подкрепа.

Основните дейности, предвидени за постигане на целите са: Три обучителни модула и заключителна конференция; Създаване на творчески центрове в училищата; Организиране на изложби на творчеството на децата и учениците; Включване на родителите в съвместни творчески дейности с децата; Изготвяне на „Дневник на пътуването”, който да бъде отпечатан за всички партньори; Издаване на „Педагогически наръчник с арт техники от практиката на партньорите”; Разпространение на опита и резултатите от проекта.

Ръководител на проекта е директорът на Ресурсен център-Смолян Мария Семерджиева, а координатор – Ралица Данчева. След подготвителния етап през месец септември, предстои първата среща на партньорите с участието на ученици и учители през октомври в Генисеа, Гърция.

Вирни се горе