Реставрираха Къща музей "Ласло Наги" в Смолян със средства, осигурени от Министерството на културата

Реставрираха Къща музей "Ласло Наги" в Смолян със средства, осигурени от Министерството на културата

Със средства, осигурени от Министерството на културата, бе направен основен ремонт на покрива, като бяха извършени и консервационни и реставрационни работи по дървените елементи и конструкции в Къща музей “Ласло Наги” в кв. “Райково” в град Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Консервационните и реставрационни дейности по този паметник на родопската архитектура от XIX век бяха извършени през последните няколко месеца на основата на договор, сключен от Министерството на културата с Регионалния исторически музей ,,Стою Шишков“ – гр. Смолян. Необходимите средства са осигурени в рамките на Програмата на Министерството на културата за финансиране на консервационно- реставрационни дейности по недвижими културни ценности през 2016 година.

В рамките на ремонта на Къща музей ,,Ласло Наги” най-напред бе демонтирана и свалена покривната конструкция на сградата от каменни плочи, след което бяха подменени и греди от самата покривна конструкция. Целта бе да се подсили и укрепи гредоредът с монтаж на нови греди. Майсторите наковаха и покривна обшивка, извършиха и полагане на специална хидроизолация, а накрая отново покриха музейната сграда с каменни плочи. В хода на изпълнението на консервационните и реставрационни работи по Къща музей ,,Ласло Наги“ в Смолян бе извършено и импрегниране на таванските обшивки и на покривния гредоред, както и импрегниране на всички дървени елементи и конструкции против дървояди и гъби. Извършено бе също така и възстановяване на варо-циментовата мазилка по стените на музея, която от години бе напукана на много места.

Комисия, в състава на която бяха включени експерти и инспектори от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), само преди броени дни извърши оглед на място и констатира, че изпълнението на консервационно-реставрационните работи по Къща музей ,,Ласло Наги“ в Смолян отговаря на необходимото качество и обем и всички дейности са извършени в срок. Мемориална музейна сбирка “Ласло Наги” – Смолян е открита на 30.X.1981 година в Гьорджевата къща в кв. “Райково”, тя е паметник на родопската архитектура от XIX в. Разполага с 200 кв. м изложбена площ, многофункционална зала с 50 места и кинокабина. Сбирката представя живота и дейността на Ласло Наги (1925-1978), изтъкнат унгарски поет, публицист, преводач на български народни песни и поезия, художник, носител на Международна Ботевска награда (1976), почетен гражданин на Смолян (1976). Голямата заслуга на Ласло Наги към България и Родопите е, че прави достъпна за унгарската читателска аудитория нашата песен и най-хубавото от българската поезия. Хората в Смолянско неслучайно го наричали и продължават да го наричат „Унгарецът на Родопите”. Чрез ръкописи на поета, преводи, рисунки, лични вещи и снимки в музейната сбирка е показана дейността на Ласло Наги в България от края на 40-те години до 1978 г. – студентските му години, първи пътувания из България и изучаване на нейното културно наследство, срещи и трайни връзки с български поети и писатели в Смолян и Родопите. На входа на къщата е монтиран бронзов барелеф на Янош Орос – “Поетът с цвете”. Дар е от Унгарското посолство, с чието съдействие са получени повече експонати и е обзаведена традиционна селска стая от родния край на Ласло Наги. В дворното пространство е показана тематична колекция “Ласло Наги в творчеството на българските художници” от живописни, графични и скулптурни творби. Периодично в адаптираната за временни изложби зала се излагат и тематични колекции, между които рисунки и скици на Ласло Наги, графики на Шандор Лазар по стихове на Ласло Наги и др.

Ласло НАГИ е роден на 17 юли 1925 г. в с. Фелшьо Исказ (Западна Унгария). Следва няколко години живопис в будапещенската Художествена академия. Завършва литература в Будапеща. Още съвсем млад Ласло Наги идва в България със стипендия, за да изучава българската литература. И тъй като много е харесвал българския език, той го е научил изключително добре. Прекарвал е доста време в Смолян. Той е научил и местния диалект и е станал най-добрият преводач на български фолклор на унгарски език. След завръщането си в Унгария е редактор, активно сътрудничи на литературния седмичник “Живот и литература”. Превежда три сборника с българско народно творчество, както и класическа и съвременна българска поезия: Ботев, Яворов, Гео Милев, Смирненски, Вапцаров, Ламар и др., включени в няколко антологии на българската поезия.

На български език е бил превеждан от Атанас Далчев и Александър Муратов, Вътьо Раковски, Григор Ленков, Димо Боляров, Иван Радоев, Йордан Милев, Михаил Берберов, Найден Вълчев, Нино Николов, Александър Миланов, Светла Кьосева, Кирил Кадийски. Носител е на наградите “Атила Йожеф” (1950, 1953, 1955), на наградата на българския П.Е.Н.-клуб (1959), на отличието “Лайош Кошут” (1966), “Златен венец” на Стружките поетични вечери (1968), ордена “Кирил и Методий” (1969), Международната Ботевска награда (1976). Умира на 30 януари 1978 г. в Будапеща. Стиховете му са преведени на 15 езика.

През есента на 2015 г. у нас с редица прояви в София и Смолян бе отбелязана 90-годишнината от рождението на известния поет, преводач, публицист и график Ласло Наги. В Смолян тържествено бе открит и бюст – паметник на Ласло Наги пред сградата на Регионална библиотека „Николай Вранчев” в града. В рамките на отбелязването на тази годишнина в Смолян бе представена и новата стихосбирка на Ласло Наги – „Не обяснявай чудесата, чудодействай“, издадена от издателство „Лице Прес“. Нейни съставители са Павел Славянски и д-р Тошо Дончев.

Вирни се горе