Расте броят на новопостроените чешми в Доспатско

Расте броят на новопостроените чешми в Доспатско

Красивата природа, чистият въздух, прохладата и зеленината правят впечатление на туристите, дошли на територията на община Доспат. Но другото нещо, което впечатлява всички са многото построени чешми по пътя. Повечето от тях са снабдени с беседки, места за барбекюта. Смята се, че броят на чешмите в община Доспат е над 2000. Тук по време на Празника на Общината, който традиционно се чества във втората половина от месец август се отбелязва ежегодно Съборът на чешмарите – единствен по рода си в страната. Единстнен по рода си е и Парк-музеят на Родопската чешма, построен от общината с европроект. Паркът е общодостъпен и е в непосредствена близост до Екопрака и Спортната зала, пише Вестник на Община Доспат.

По време на Съборът на чешмарите, всички майстори-чешмари от Общината се събират за да се видят, за да си поприказват и за да се позабавляват. Събитието е в местността “Събора”. “Водата е най-голямата благодат на земята” беше казал един от най-възрастните майстори чешмари в община Доспат. Тук се почита водата, чешмата и паметта на близките. Независимо от това, че построяването на чешма с прилежащите към нея съоръжения излиза скъпо удоволствие, хората го правят от векове и не спират да го правят, защото така те отдават заслужена почит и уважение както към своите близки така и към тези, които ще спрат за да отпият от живителната й сила.

Само по пътя от селата Барутин до Чавдар има новопостроени поне четири чешми, една е ремонтирана и към нея е построена беседка, обособени са парко – места.

По пътя за село Црънча има също нови чешми.

В Доспат, Змейца, Бръщен, Късак и Любча също има подобрения около чешми с изградени беседки, места за барбекюта и новопостроени чешми....трудно е да се обхвана всички. Просто една добра традиция се спазва и почита. Прави впечатление, че чешмите са добре поддържани и чисти.

Язовир “Доспат” и стотиците построени чешми, красивите водопади, екопътеки и др. са част от туристическия облик на община Доспат.

Вирни се горе