Ръководството на община Смолян се запозна на място с проблемите на ромите

Ръководството на община Смолян се запозна на място с проблемите на ромите

Зам.-кметът на общината Георги Даскалов, неговият координатор Георги Йочев и секретарят Замфир Копчев посетиха ромската махала в Смолян, за да се запознаят с проблемите на хората,съобщи Виолета филипова-пресцентър на община Смолян.

Търсят ни само преди избори, лъжат ни и после си отиват, споделиха ромите пред ръководството. Добре, че дойдохте, елата да видите къщата ми се е напукала от дъжда, прикани Цвета Райчева. Вследствие на снеговете и проливните дъждове водата от деретата наводнява пространствата и първите етажи на къщите. Отделно поради липса на контейнери, ромите използват деретата, за да хвърлят боклуците си, те отиват надолу и предизвикват наводнения на по-долните къщи. От това страда години наред Фанка Тополова.

Жената показа счупените прозорци на парника , а и какви ли не мръсотии е принудена сама да чисти, защото всичко отива в градината и. По същата причина къщата на Севдалин Шиков съвсем скоро ще се срути. Тя е обезопасена от общината, защото е опасна. Предоставен е фургон в който да живее семейството. Мъжът благодари на Даскалов за помощта и помоли ако може общината да му помогне да бутне къщата и поне да изгради един етаж, където да живеят. Зам.-кметът се ангажира да съдейства за решаване на проблема. Искаме да ни се оправят улиците, да не се наводняваме , да имаме кошове за боклуците и разбира се работа, стана ясно от срещите с ромите.

Те бързаха да питат Копчев какви са възможностите им за препитание, на за съжаление се оказа, че повечето от тях дори нямат начално образование и не могат да се включат в действащите проекти и мерки срещу безработица, коментира секретарят на общината.

Поради липса на елементарна инфраструктура от дълги години почти нищо не е правено за ромите, обобщи Даскалов. Ще осигурим материали, филц, трошен камък, бетонни тръби и елементи, а те със собствен труд ще помагат, за да се хване водата от деретата и да оправят къщите си, каза още Даскалов. Той пое ангажимент да се доставят контейнери, както и техническа помощ при извършване на дейностите. Зам.-кметът помоли ромите да изчистят деретата от боклуци, храсти и дървета, както и да се включат в строителните работи и да пазят чисто.

Вирни се горе