Пускат движението по пътя Смолян - Мадан в неделя

Пускат движението по пътя Смолян - Мадан в неделя

Движението по главен път Смолян-Мадан ще бъде възстановено по график на 16 септември от 16:00 часа

Областният управител Недялко Славов представи на свиканата от него пресконференция решенията, взети вчера от работната група, която беше сформирана с възникналите свлачищно-срутищни процеси в района на Тикале. Участваха и заместник-областните управители Владимир Гърбелов и Андриян Петров, директорът на ОПУ-Смолян инж.Костадинка Миланова, инженер-геолозите Господин Господинов и Андрей Тахчийски, представители на националните и регионални медии.

„Движението на всички превозни средства се пуска от 16:00 часа на 16 септември, като дотогава работната група е дала становище в зоната на първия участък, в който стана най-същественото свличане, в срок до 15 септември да се изгради контрафорс от скални блокове, които да бъдат споени с бетон на височина от два до три метра в зависимост от откоса на пътя.”, каза Славов и доуточни: „Работата ще продължи и до 27 септември се предвижда да се направи едно допълнително укрепване на откоса с напречна стоманени профили 240 см. по предложение на проектанта, което е ново и извън предварителния проект за аварийно укрепване, и гарантира допълнително обезопасяване на пътя. В участъка на едната лента към ската се изгражда джоб стена, за да се елиминира възможността от падащи камъни на пътното платно. До 27 септември пропускането през зоната на свлачището ще бъде по график, като пътно-превозните средства ще се пропускат сутрин от 6:30 до 9:00часа, на обяд 12:00 до 13:00, и от 16:30 до 18:30 часа.”

Инженер-геолозите препотвърдиха, че е взето правилно решение да бъде укрепено свлачището преди да бъдат предприети действия по разчистване на земната и скална маса от пътното платно. „През тези пет месеца заложихме 35 геодезични точки на наблюдение, които за този период показаха не пълно успокояване на свлачището, а движение, които за такъв скален масив са високи – между 5 и 35 см. През тези пет месеца имаме два прецедента – едно масово свличане между първи и втори участък и второ срутване в стария участък. За да се реши въпросът с пускане на движението и да се успокоят хората в района, се взе решение за пускане на движението в едната лента чрез изграждане на защитна стена, докато продължат укрепителните дейности, които ще позволят отваряне на пътя за движение в двете ленти.”, каза Господинов.

Славов уточни, че за аварийното укрепване срокът е 27 септември, който се удължава заради препоръчаните допълнителни обезопасителни мероприятия, непредвидени в първоначалния проект. Става въпрос за стоманените профили, които ще бъдат допълнително монтирани. Те са от порядъка на 35-40 метра. За трайното укрепване е необходимо провеждане на поръчка за избор на проектант, за избор на строител. Поради невъзможността да се фиксира продължителността на провеждане на обществените поръчки, е трудно да се дадат срокове за завършване на трайното укрепване. Всички други обезопасителни мероприятия се правят с цел максимално да бъде осигурено безопасното преминаване, в това число и в зимни условия. За допълнителните мерки работната група е предначертала 10 дневен срок за реализация – до 27 септември.

Инж. Миланова уточни, че еднопосочното преминаване ще се извършва със светофарна уредба, която ще остане през зимния сезон. Участъкът ще бъде преасфалтиран. Ще бъде осигурено допълнително обезопасяване от страна на реката с монтиране на ограничителна система. Този времеви график, който е изготвен е съобразен с най-натовареното движение сутрин, на обяд и вечер, той е наложителен поради изграждането на стоманената конструкция, тъй като се налага сондиране на пътното платно. До 27 септември си остават в сила и обходните маршрути, които се използват.

Вирни се горе