Протестиращи затварят за два часа пътя Пловдив-Смолян при Чепеларе

Протестиращи затварят за два часа пътя Пловдив-Смолян при Чепеларе

Гражданите недоволни от закриването на Районната прокуратура и заменянето й с териториално отделение

Жители на Чепеларе ще блокират главния път Пловдив – Смолян в знак на протест срещу решението на Висшия съдебен съвет за закриване на Районната прокуратура в родопския град.

Основната пътна артерия ще бъде затворена от 11 до 13 часа днес, като през 20 минути ще пропускат преминаващите автомобили. Протестиращите ще се съберат на главния път, преди входа на гимназията по селско, горско стопанство и туризъм, предаде БНР.

Адвокат Тонка Динчева от Инициативния комитет в Чепеларе обясни:

Обществеността на града, и на общината изобщо, се събра и реши да се сформира инициативен комитет, който да отстоява правото на гражданите на община Чепеларе на собствена районна прокуратура, тъй като те считат, че закриването на районната прокуратура накърнява правата им и застрашава тяхната сигурност. Хората бяха изключително притеснени и се взе решение да се стигне до протести със затваряне на пътя Пловдив-Смолян.

Решението на Висшия съдебен съвет е от 11 юли тази година и предвижда закриването от 1 януари догодина на 11 районни прокуратури в страната, между които са Чепеларе и Мадан. Те ще станат териториални отделения към Районната прокуратура в Смолян.

Според Инициативния комитет в Чепеларе решението е взето непрозрачно и накърнява човешките, граждански и съюзни права на хората от района. Според тях най-притеснителен е фактът, че решението не е обсъдено и съгласувано с гражданите на община Чепеларе, които пряко засяга. От Иницативния комитет припомнят, че на събрание на 25 юли в община Чепеларе е взето решение заедно с органите на местната власт да бъдат предприети всички възможни действия, включително и ефективни протести, за да се защити запазването на районната прокуратура.

На протестни действия са готови и в общините Рудозем и Мадан, потърпевши от закриването на държавното обвинение в Мадан, което обслужва населението на двете общини.

В Мадан миналата седмица на извънредно заседание местният парламент прие протестна декларация срещу закриването на Районна прокуратура там и преструктурирането й като териториално отделение към РП-Смолян. Подобна декларация прие и Общинският съвет в Рудозем. Съветниците и в двата града определят решението като неправилно и недопустимо.

“Предлага се решение, което не се обосновава на обективните реалности – икономически, географски и демографски, както и пълно непознаване на обстановката в Родопа планина и специфичните особености на района”, пише в документа.

Местните жители са категорични, че ще използват всички предвидени мерки по закон, включително и протести в защита на Района прокуратура-Мадан.

Вирни се горе