Проливни дъждове и градушки в смолянско вчера, днес също ще вали

Проливни дъждове и градушки в смолянско вчера, днес също ще вали

Вчера следобед се изсипаха проливни дъждове и градушки в Смолянско. В девинското село Грохотно е и кв. Настан валя и градушка, където за броени минути всичко е побеляло, съобщи Дарик.

„От близо двайсетина минути се изсипва сериозен дъжд с градушка, която е със големина на лешник. Улиците са наводнени а посевите съсипани“, коментираха жители на Грохотно. В Настан големината на градушката е била с големина на грахово зърно.

Гръмотевична буря се изви и в община Мадан, където в махала Цирка е валяло около половин час дъжд с градушка. „Щетите при нас не са сериозни , засегнати са около 10 % от посевите. Пострадал е фасулът, както и картофите“, коментира наместникът на Цирка Фаик Зотев.

Бурята е преминала и през селата Върбина и Букова поляна. В първото населено место се е изсипал само силен дъжд, докато в Букова поляна е имало и градушка.

Гръмотевична буря с градушка и дъжд удари и община Борино, големината на ледените късове е била колкото лешник. Проливен дъжд имаше и в община Смолян, заради което отново бе прекъснато електричеството за около 40 минути.

Жълт код за обилни валежи и гръмотевична активност е обявен за днес в 21 области – Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе, Търговище, Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен.

През целия ден се очаква да има краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури.

Вирни се горе