Проекти за изграждане на зелено училище и медицински център в Неделино чакат одобрение

 Проекти  за изграждане на зелено училище и медицински център в Неделино чакат одобрение

Редица проекти, изготвени от община Неделино, очакват одобрение и изпълнение. Всички те ще подобрят облика на родопската община и ще улеснят живота на нейните жители. Кметът Боян Кехайов съобщи за SmolyanNews.com, че всеки момент се очаква да бъдат разгледани проектните предложение по програмата за ТГС „България – Гърция“ за изграждане на информационен център и музей, както и сцена за изява на младите таланти, която ще бъде позиционирана пред бившия пансион в Неделино. „Проектът ще запълни едно празно пространство, което от години стои като язва в града ни“, каза Кехайов.

Следващият проект е за изграждане на зелено училище в Неделино. Тук родопската община си партнира с общини от Гърция и Македония. Предвидено е сградата на ТИЦ-а да бъде ремонтирана и пригодена за зелено училище, където деца от 3 до 10 години да се учат как да се грижат и да опазват околната среда. Ще има стая за презентации, терен за опитно поле и детски развлекателен кът. Идеята е зеленото училище да посреща не само деца от Неделино, а и от цялата страна.

„Друг проект, с който сме кандидатствали пак по програмата за ТГС „България – Гърция е за създаване на медицински център, за купуване на високо проходима специализирана техника – автомобил линейка, която да бъде предоставена на общопрактикуващите лекари, за да могат те по график да посещават селата и да извършват профилактичните прегледи. Предвидено е по проекта да бъде закупен и патронажен автомобил, който да обслужва възрастните хора“, обясни кметът Боян Кехайов. По думите му в Неделино ще бъде създаден високотехнологичен кабинет с по-скъпа апаратура, която джипитата сами не могат да закупят. „Така ще създадем по-добри условия за достъп до здравни услуги и няма да се налага за дено изследване да ги пращаме до Смолян или Кърджали“, обясни още Кехайов.

Следващ проект, който ще изпълнява община Неделино е в сферата на културния обмен между България и Гърция. Тук инвестициите ще са изцяло в презентирането, изготвяне на брошури с културното наследство, с фолклорните фестивали, които се провеждат на територията на община Неделино от българска страна и на територията на побратимената община Мароня, Гърция.

Интерес представляват и проектите по ДФ „Земеделие“. Община Неделино има проектопредложение за разширяване на общинската пътна мрежа, на стойност 3 млн. евро. Предвидено е изграждане на път от разклона за село Средец, от Козарка до Върлино и от Крайна до Еленка. Освен това има и проектопредложение за благоустрояване на пет улици в Неделино.

Приоритет за кмета на родопската община е и подобряване на ВиК системите. „По проекта са допустими населени места под 2000 жители еквивалент, така че има шанс в 12 населени места да бъдат подменени водопроводите и да бъдат изградени или подменени помпените станции, които са вече в много окаяно състояние и ежедневно има аварии. Надявам се да намерим финансиране, за да решим един много тежък проблем за нашата община“, посочи Боян Кехайов.

В община Неделино вече започна изграждането на моста над река Тикленска. Стойността на проекта е 900 хил. лв. Вече е сключен договор с фирмата – изпълнител, според който ремонтът трябва да приключи за 64 дни. На този етап се извършват отводнявания на терена и се работи усилено по изпълнението на проекта, видя екипът ни.

Предвиден е и проект за подмяна на металният мост в центъра на града на стойност 550 хил. лв., а от 1 декември започва и реконструкция на ул. „Напредък“, на стойност 420 хил. лв.

До края на годината тече процедура по Закона за обществените поръчки за закупуването на нов сметосъбиращ автомобил и доставка на контейнери за смет. Общината е получила като дарение и две катафалки, едната от които на стойнот 6 хиляди лева.

Кметът на Неделино Боян Кехайов обясни, че в началото на декември ще бъде направен основен преглед на всички изгорели улични тела и лампи. „Това ще бъде само профилактика, но ще работим за създаване на проект за цялостна подмяна на уличното осветление“, каза в заключение Кехайов.

Вирни се горе