Проектът „Гайда за всяко дете в Смолян“ с годишна награда „ПроКултура“

 Проектът „Гайда за всяко дете в Смолян“ с годишна награда „ПроКултура“

По традиция по случай 12 август, обявен от ООН за международeн ден на младежта, Българската асоциация на работодателите в областта на културата и Граждански институт ще обявят официално и връчат годишните награди за 2016 „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура чрез иновативни проекти, съобщи пресцентърът на община Банско.

За носители на наградите „Достъп до култура“ за 2016 година са определени следните иновативни проекти:

  • Проект „Международен джаз фестивал Банско“ – иницииран от д-р Емил Илиев в партньорство с община Банско

  • Проект „Гайда за всяко дете в Смолян“ – иницииран от Община Смолян

  • Проект „Джаз за деца“ – иницииран от водещия тромпетист Венцислав Благоев и фондация „Джазтет“

  • Проект „Вълшебствата на арфата“ – иницииран от водещия арфист Анжела Маджарова и „Харп Корнър“

Официалната церемония по връчване на годишните награди „ПроКултура“ ще се състои на 12 август 2016 година на сцената на „Международен джаз фестивал Банско“ след първия концерт за вечерта. В рамките на националната кампания „Достъп на младите хора до култура“ стартираме национална дискусия #ДА ПОГОВОРИМ ЗА КУЛТУРА с цел иницииране на национално отговорен разговор за създаване на благоприятна, насърчаваща и подкрепяща обществена среда за приобщаване на младите хора към култура в България.

„Гайда за всяко дете в Смолян“ е проект на община Смолян, иницииран по време на Роженския събор‘2016 от кмета Николай Мелемов да се дарява гайда на всяко дете, което има желание да изучава инструмента, но родителите нямат възможност да го закупят. След Роженския събор през 2015 и учредената награда „Млад гайдар“ се наблюдава повишен интерес към обучение за гайдари. Инициативата е насочена към децата с адресна регистрация, живущи или учащи в община Смолян.

Вирни се горе