Проект за 9,7 милиона лева стартира на територията на Община Доспат

Проект за 9,7 милиона лева стартира на територията на Община Доспат

Кметът на Община Доспат инж. Елин Радев и кметовете на общините Сатовча, Девин, Борино и Сърница подписаха договорът за изграждане на инсталация за отпадъци в община Доспат по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.". Министърът на околната среда и водите Нено Димов също положи подписа си върху договора, съобщиха от общинската администрация.

Договорът с Община Доспат е за изграждане на инсталация за компостиране и за предварително третиране на боклука. Целта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране. Компостиращата инсталация за разделно събрани зелени отпадъци е с капацитет 2150 тона годишно. Съоръжението ще преработва 6400 тона смесено събрани битови отпадъци годишно. Двете инсталации ще обслужват над 40 000 жители на територията на общините Доспат, Сатовча, Девин, Борино и Сърница.

Общият размер на инвестицията е близо 9,7 млн. лв. ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 7,3 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

Вирни се горе