Приключва изпълнението на проект „Дом и подкрепа за всяко дете“, изпълняван от Община Смолян

Приключва изпълнението на проект „Дом и подкрепа за всяко дете“, изпълняван от Община Смолян

На 30.11.2015 г. приключва изпълнението на проект „Дом и подкрепа за всяко дете“, изпълняван от Община Смолян и финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ по процедура за директно предоставяне на БФП BG051PO001-5.2.12 „Да не изоставяме нито едно дете“, Компонент 2, „Разкриване на социални услуги в общността“. Проектът е на стойност 291 921,91 лева, като полученото финансиране е 100 % безвъзмездна финансова помощ.

В периода на изпълнение на проекта (от 01.08.2014 до 30.11.2015 г.) реализирахме следното:

  • Разкрит и функциониращ Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в гр. Смолян. Центърът се намира в гр. Смолян, кв. Устово, ул. „Атанас Беров“ 8. Закупени бяха всички необходими материали и консумативи, необходими за качественото предоставяне на услугата. Извършен бе подбор на персонала, като специалистите, които полагат грижи за децата са ръководител, социален работник, детегледачи, трудотерапевт, психолог, медицински сестри, готвач, хигиенист.

  • Преместване на децата, настанени в специализирани институции и настаняване в Център за настаняване от семеен тип. Създадена бе организация за безопасно преместване на децата от специализираните институции в центъра за настаняване от семеен тип, съобразено със специфичните потребности и възможности на всяко дете. Провеждаха се опознавателни срещи с децата, в резултат на които се създаде доверително отношение между персонала и децата, на които им предстоеше преместване в центъра.

  • Предоставяне на качествена социална услуга в общността, напълно отговаряща на стандарти и критерии за предоставяне на социални услуги. В рамките на проекта през центъра преминаха общо 7 деца на различна възраст и с различна степен на увреждания и ниво на автономност.

С изпълнението на предвидените дейности бе постигната и общата цел на проекта, а именно осигуряване на качество на живот, което гарантира пълноценното физическо, емоционално и познавателно развитие и социално включване на всяко дете в среда, близка до семейната, чрез осигуряване на индивидуална грижа и подкрепа. Продължителността на проекта бе 16 месеца, от които 12 месеца се предоставяше социалната услуга в семейна среда за деца и младежи с увреждания. След края на проекта Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания ще продължи да функционира, като Община Смолян ще представи необходимите документи за разкриване на услугата като държавна делегирана дейност.

„Настоящият документ е изготвен в рамките на Проект BG051PO001-5.2.12-0064-С0001 „Дом и подкрепа за всяко дете“, по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Да не изоставяме нито едно дете”, Компонент 2 „Разкриване на социални услуги в общността” по Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси». Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Смолян носи цялата отговорност за неговото съдържание и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Агенцията за подпомагане."

Инвестираме във вашето бъдеще!

Вирни се горе