Приключва съвместен проект между общините Смолян и Авдира

Приключва съвместен проект между общините Смолян и Авдира

Приключва изпълнението на проект: БИОРАЗНООБРАЗИЕТО В РОДОПИТЕ И ЕЗЕРОТО ВИСТОНИДА – ПРЕДПОСТАВКА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ ЧРЕЗ АКТИВНО ТЕРИТОРИАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВо с акроним: BORDER ACT.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на: програма “ЕВРОПЕЙСКО ТЕРИТОРИАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО ГЪРЦИЯ-БЪЛГАРИЯ 2007-2013”, Приоритетна ос 1: Качество на живот, 1.1 Опазване, управление и популяризиране на природните ресурси. Проектът се реализира в партньорство между Община Смолян като водещ партньор и Община Авдира, Гърция. Одобреният бюджет на проекта е в размер: 1 159 042.67 Евро, от които: 841492 Евро за Община Смолян и 317550 Евро за Община Авдира. Продължителност на проекта 27 мeсеца.

Целта на проекта е да допринесе за устойчивото развитие в транс-граничния регион, чрез подобряване на туристическата инфраструктура, засилване на привлекателността и популяризиране на природните ресурси от двете страни на границата чрез дейности насочени към две защитени местности със значителна екологична стойност: “Соскучански дол” в Община Смолян и езерото Вистонида, Община Авдира, защитена зона по “Натура”. Резерват „Сосковчето” се намира в землището на гр. Смолян. Обявен е за резерват със Заповед № 508/28.03.1968 г. на Министерство на горите и горската промишленост с цел запазване девствения характер на вековна смърчова гора, разнообразни форми на релефа и видове с природозащитен статус. Сосковчето е съществен компонент на екологичната мрежа от защитени територии у нас, представляващ ядро за опазване на специфичните местообитания и видове гръбначни животни, характерни за тази част на Родопите. В тази връзка, той е важен елемент от националната и европейска мрежа. Общата площ на резервата е 177.5 ха и включва територии с много стръмен наклон, разположени между 1400 и 1700 метра н.в.. Около резервата е обявена буферна зона, включваща площи от горския фонд с площ 104.4 ха.

През територията на резервата преминават няколко пътеки, повечето, от които в северната му част, като най-популярна за посещение е екопътеката “Каньонът на водопадите”. Пътеката е изключително живописна, като маршрутът минава през красиви гори с вековни дървета на средна възраст 112г., покрай характерните за Смолянския регион риолитови „твърдици” – изправени вулканични скали, наподобяващи естествени пазители на местността, които природата е извайвала милиони години. Пътеката е интересна най-вече заради красивите водопади, които са дали името й. По нея може да се видят 46 водопада, като по-внушителните по своя размер са около пет, които носят интересни имена като „Казаните”, „Сърцето”, ”Ропката” и др. Най-високият и красив водопад по маршрута е „Орфей”. Водата се спуска по скалният праг с височина над 60 м., като се разделя на няколко поточета, наподобяващи струните на арфата на Орфей. В последните години пътеката е едно от най-посещаваните места от туристите, предпочели като дестинация Община Смолян.

В рамките на проекта е изграден Посетителски информационен център, разположен в непосредствена близост до стартовата точка на екопътеката. Центърът представлява двуетажна сграда в традиционен за Родопите стил, разполагаща с експозиционна и семинарна зали, две спални помещения, паркинг и санитарни възли за туристите. Центърът разполага с информационен киоск, презентационна техника, триизмерен макет на Родопите. Освен информация за туристите, центърът предоставя условия за провеждането на семинари, беседи, дискусии, изнесени обучения за ученици, студенти и т.н. В центъра са ситуирани две постоянни експозиции: от фотоси, направени от местни фотографи, представящи природното богатство от двете страни на границата – Родопите и езерото Вистонида и от дървени пластики от паднала дървесна маса, изработени от местни дърворезбари.

Пътят, водещ до сградата и осигуряващ достъп до екопътеката е разчистен и укрепен с габиони. Еко-пътека „Каньон на водопадите” е цялостно рехабилитирана като са ремонтирани и обезопасени съществуващите съоръжения – мостове и стълби, където е необходимо в стръмните участъци са изградени нови стъпала, изградени са заслони и кътове за отдих, поставени са информационни и указателни табели.

Гръцките ни партньори изградиха 400 метров дървен мост в езерото Вистонида, осигуряващ достъп до съоръжение за наблюдение на птици. Езерото е с площ 42 000 ha. и е една от най-големите лагуни в Гърция, представляваща основен воден рецептор на планинската верига Родопи. Езерото и зоната около него се характеризират с изключителна екологична стойност представлявайки хабитат на огромно разнообразие от птици, растителни и животински видове. От около 400 различни видове птици, отчетени от цяла Гърция повече от половината съществуват в района на Вистонида. Регистрирани са около 214 различни видове. Днес Вистонида е част от Национален парк „Източна Македония и Тракия” и е една от 11-те международни защитените влажни зони в Гърция. От 1974г. спада към защитените територии на Рамсарската конвенция.

По проекта двата партньора разработиха специализирани обучителни програми в съответствие с нуждите на двата района и бяха организирани обучителни стажове съответно в България и в Гърция. Ученици и студенти от Смолян и Авдира се запознаха с природните богатства на двата района, обмениха опит и практикуваха в разработването на проекти, насочени към туризъм и местно развитие, чрез използване на природните ресурси. Обучителните програми включват модули, насочени към биоразнообразието, екологията, развитието на туризма, разработване на проекти в сферата на туристическите услуги и др. . Резултатите от проекта ще бъдат представени на заключителна пресконференция на 11.07.2013г. от 13.00ч. в зала 247 на Община Смолян.

Информация, снимки и живо видео от езерото Вистонида могат да бъдат получени от специално разработеният уебсайт на проекта: www.borderact.eu –

„Тази публикация е създадена в рамките на проект „Биоразнообразието в Родопите и езерото Вистонида – предпоставка за икономически растеж, чрез активно териториално сътрудничество", с акроним  BORDER ACT, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за Европейско териториално сътрудничество „Гърция –България 2007- 2013”, съфинансирана от Европейски съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Община Смолян и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и договарящия орган“.

Вирни се горе