Приеха новият бюджет на община Мадан, ръководството залага на повече средства за проектиране и финансова дисциплина

Приеха новият бюджет на община Мадан, ръководството залага на повече средства за проектиране и финансова дисциплина

Приетият бюджет бе определен като „БЮДЖЕТ БЕЗ ДЪЛГ И С МНОГО СРЕДСТВА ЗА ПРОЕКТИРАНЕ” в дългосрочен план за по-добро бъдеще на жителите на община Мадан

На вчерашното заседание Общинският съвет прие бюджета на община Мадан за 2015г., съобщиха от пресцентъра на администрацията. В него е предвидена строга финансова дисциплина, стабилност и осигуряване на всички приоритети на общината. Спазвайки разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация и следвайки собственото си чувство за дълг и отговорност пред хората, градоначалникът заяви, че и през 2015г. ще останат като основни приоритети – подобряване инфраструктурата в цялата община, здравеопазването, социалните услуги, образованието и утвърждаване на туристическия облик на общината, като всичко това е в унисон с осигуряване на финансова стабилност за периода на изпълнение на бюджета за 2015 г. Общината се ангажира с поддържане на балансиран бюджет, както за предходните години от настоящия мандат ,така и за 2015г. Балансираният бюджет е необходим като доказателство, че общинските разходи са под контрол дори по време на неясна и непредвидима среда, в която ще се извършват „ промени в движение”. Предвидено е да се работи усилено по завършване на спечелените и започнати проекти. Също така ще се разработват и кандидатства за нови финансирания и през новия програмен период 2014-2020г. Предвидените приходи в Общинския бюджет за 2015 възлизат на 6 476 180 лева Въпреки очакванията за трудна финансова година и възможностите, които законодателството предоставя за увеличаване размерите на местните данъци през 2015 година, общината категорично запазва данъчните ставки от миналата година. По този начин, без да се натоварват допълнително всички жители на общината, ще се предоставят необходимите по количество и качество услуги. Разходната част на общинския бюджет е балансирана с приходната му такава.

Основните приоритети за бюджета през 2015-а, освен здравеопазването, образованието и социалната политика е и амбициозната капиталова програма.

За първи път от десетилетия насам се отделят близо 300 хил. лв с цел проектиране на нови инфраструктурни проекти, които значително ще подобрят условията на живот в общината, както и ще допринесат за изключително активния старт на работата през новия програмен период 2014-2020г. без да се залага на тежкия предизборен климат през настоящата година. „Вместо тези средства да се разходват неприоритетно и „на парче”, заложихме те да се инвестират в дългосрочни проекти, решаващи цялостни инфраструктурни проблеми, обхващащи всички съставни населени места на общината”, поясни градоначалникът. „За нас най-важното е когато бъдат отворени новите финансиращи програми да имаме готовността веднага да внесем добре изготвени проекти и да усвояваме европейски средства единствено с цел по-добър живот и подобряване на инфраструктурния климат в общината. Това за съжаление го казвам от горчивия опит, който имахме до сега с липсата на такива качествени и готови за работа проекти”, допълни Молайсенов.

Ръководството на общината взе решение хосписът в Мадан да продължи своята дейност, въпреки разходите, които изцяло се поемат от общината, а дефакто 60% от потребителите на социалната услуга са от други общини, чиито ръководства, обаче отказаха да вземат участие в разрешаването на казуса с обезпечаване на издръжката.

Важен момент в Бюджет 2015 е също така и че през годината се очаква да бъдат погасени всички външни задължения. До момента изплатените такива от предходни мандати възлизат на близо 1 млн. лв.

Вирни се горе