През „Превала“ и Пампорово с вериги

През „Превала“ и Пампорово с вериги

12 села в Смолянско без ток, през „Превала“ и Пампорово само с вериги

Спокойна е ситуацията в Смолянско. Всички ограничения на движението по републиканската пътна мрежа са отменени. Няма затворени пътища, трасетата са проходими при зимни условия.

Това съобщи за Радио Пловдив областният управител Недялко Славов. Той посочи, че критични ситуации в областта не е имало.

Снеговалежите тази зима не са интензивни, напротив, хората отдавна чакат снеговете и им се радват, подчерта Славов.

В момента валежите навсякъде са спрели. Има натрупана снежна покривка.

Проблем обаче има с електрозахранването на някои населени места.

Без ток са 12 малки селища в общините Смолян, Рудозем и Баните, съобщи Недялко Славов.

До края на деня се очаква екипите на EVN да възстановят електрозахранването.

В Неделино е отстранена повредата и е възстановено електрозахранванено в целия град, както и в близките селища, допълни областният управител на Смолян. Вчера свлачище завлече електрически стълб в Неделино и остави без ток около 300 домакинства. Пострадали при инцидента няма.

Движението през прохода „Превала“ и Пампорово се извършва с вериги за всички моторни превозни средства, съобщиха от Областно пътно управление Смолян. Освен това има ограничение и за товарните автомобили, които да са до 12 тона без ремаркета и полуремаркета през „Превала“, а за Пампорово важи целогодишната забрана за МПС-та над 3,5 тона.

Ограничения за камиони има въведени още по пътищата Тешел – Борино – Доспат, до границата с Гоце Делчев, както и по пътя Доспат – Батак. Движението по пътната отсечката Лъки – пътно кръстовище за хижа Момчил юнак е ограничено за МПС с тегло над 12 тона поради намален габарит на пътното тяло.

„Пътните настилки са предимно мокри, заснежени, а по високите и усойни места частично заледени и обработени. Нямало е сигнали за инциденти и закъсали автомобили през нощта“, съобщават дежурните в Пътното управление в Смолян.

От снощи отпаднаха ограниченията за товарни автомобили през проходите „Рожен“, „Печинско“ и по пътя Девин – Михалково. След близо 24-часов снеговалеж на места новата покривка в Смолянско надхвърля 40 см.

В момента времето в Смолянско е облачно, като на места има и мъгли, а температурите варират от минус 2 до минус 7 градуса. По данни на Планинската спасителна служба в Пампорово, новата снежна покрива в района на курорта е от 35 до 40 см.

Вирни се горе