През февруари обсъждат паметника на Неделино

През февруари обсъждат паметника на Неделино

Кметът на общината Стоян Беширов и група служители от администрацията посетиха ателието на прф. Георги Чапкънов, за да се запознаят с творческия процес по създаването на образа на Света Неделя, избрана за патрон и закрилница на Неделино, чрез допитване в края на 2012 година,съобщиха от общината.

Георги Чапкънов представи рисунките на паметника, глинената фигура върху статива, която е още в съвсем начален вид и разказа за етапите на сътворението. Срещата беше по негово искане, за да съгласува принципни въпроси в началото на работата, за да превърне замисъла, легендата и образа в онова, което очакваме всички. Скулптурът обеща досредата на м. февруари 2013 г. всички забележки към предложения вариант да бъдат взети под внимание и восъчната фигура на светицата, отлята в мащаб 1:10, да бъде изложена в общината за обсъждане.Професор Чапкънов сподели, че е запленен от красотите на Неделино, а след като е надникнал в живота, деянията и подвига на Неделя Мириклийска, той спечелен безостатъчно за общата кауза.Стоян Беширов подсказа, че паметника няма да е в центъра на града, а на много по-подходящо място (Чуката), което ще изпълни с още по-богат смисъл идеята, а светицата ще се възприема от всички без колебание като патрон и закрилница на града.

Кметът на общината ще оглави Инициативен комитет, в който ще бъдат включени бизнесмени, общественици, журналисти, предприемачи, министри, граждани за набиране на финансови средства за изграждане на паметника на Неделино.

Вирни се горе