Премиерът се срещна с кметовете на Девин и Неделино за обсъждане на актуални проблеми в двете общини

Премиерът се срещна с кметовете на Девин и Неделино за обсъждане на актуални проблеми в двете общини

Министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков проведе днес извънредни срещи във връзка с актуални и наболели проблеми на две общини – с кмета на Неделино Стоян Беширов, за намирането на спешно решение за бедствената ситуация със свлачището в града и с кмета на Девин Цветалин Пенков – за състоянието на градската болница. И в двата случая бяха постигнати адекватни решения,съобщиха от правителствената пресслужба.

Във връзка със свлачището в Неделино се реши, че общината ще получи предварително субсидията си от държавния бюджет, която трябваше да се изплати редовно през м. юли 2013 г. С тези средства ще започне работата по овладяването на проблема още от утре. Успоредно с това премиерът разпореди спешното свикване на Комисията по бедствията и авариите, която в момента се създава в рамките на настоящия състав на Министерския съвет. Комисията ще заседава утре, за да разгледа конкретните планове и финансови параметри на исканата от община Неделино помощ във връзка с трайното решаване на проблема. Премиерът Марин Райков получи уверенията на министъра на вътрешните работи Петя Първанова и на министъра на финансите Калин Христов, че има достатъчно налични бюджетни средства във фонда за бедствия и аварии и няма проблем общината да получи исканите средства. Те ще бъдат предназначени както за разрешаването на проблема със свлачището, така и за този със срутения мост, който държи в изолация няколко населени места в региона.

Във връзка със ситуацията с болницата в Девин министър-председателят Марин Райков, министърът на здравеопазването Николай Петров, министърът на финансите Калин Христов и кметът на града се споразумяха да се работи в две посоки – спешно решение на нуждите на хората от здравна помощ и лечение сега и веднага, и от друга страна – по-дълготрайно решение относно проблемите на болницата. Министърът на здравеопазването запозна премиера със стартиралата работа по създаването на кабинет и възможности за прием за стационарно лечение, оборудван с най-необходимата медицинска техника в сградата на “Спешна помощ” в Девин. Заедно с това за жителите на града ще бъдат предоставени подвижни лаборатории, оборудвани с допълнителна медицинска апаратура.

Целта е всички спешни случаи да получат нужната грижа на място, да бъдат стабилизирани и да бъдат транспортирани за лечение в Смолян. В същото време министърът на финансите Калин Христов предложи да се търси начин общината да стартира нужните процедури, така че да бъде прехвърлен запорът от сградата на общинската болница към друг адекватен имот на общината, за да бъде гарантиран интересът на кредиторите. Целта е в момента, в който сградата на Общинската болница бъде освободена от тази тежест, тя да бъде предоставена на Министерство на здравеопазването, което от своя страна да осигури по-нататъшното менажиране и функциониране на болницата.

Вирни се горе