Премиерът Бойко Борисов открива обекти за над 10 милиона лева в Доспат на 18 октомври

Премиерът Бойко Борисов открива обекти за над 10 милиона лева в Доспат на 18 октомври

На 18 октомври от 11 часа е официалното откриване на два обекта, построени по проекти в община Доспат – това са Спортната зала в гр.Доспат и новоасфалтирания път от с.Барутин – Владово дере – с.Бръщен – с.Црънча.

Церемонията по официалното откриване ще стане пред Спортната зала – най – голямото спортно съоръжение в Западните Родопи пред очите на много гости и жители от Общината.

Освен Министър председателят на страната Бойко Борисов, ще присъства кмета на община Доспат Антим Пържанов, който е домакин на събитието, областният управител Недялко Славов, депутати, кандидатът за кмет от ПП ГЕРБ Елин Радев и много други.

Накратко за обектите:

Проект 21/321/00865 „Спортен център – Доспат”, който се изпълнява по Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Договорът за безвъзмездна финансова помощ (договор за изпълнение на проекта) между Община Доспат и Държавен фонд „Земеделие“ е сключен на 09.09.2011 г. с №21/321/00865, съобразно който Общината е Бенефициент по проект „Спортен център – Доспат“.

Общата цел на проекта е да допринесе за подобряване на средата на живот за жителите на община Доспат до средноевропейските стандарти и намаляване на миграционните процеси чрез задържане на младото население с повишаването привлекателността на общината. Стойност: 5 011 387,39 лева.

Главната зала в Спортния комплекс е предвидена с 350 места и възможност за използване за различни видове спорт – баскетбол, волейбол, като би могла да бъде преподредена и за други видове спорт, като тенис, бадминтон, борба, бокс, джудо, футбол на малки вратички. Съществена особеност представлява възможността на залата да бъде използвана като място за провеждане на различни културно-развлекателни мероприятия, като концерти и спектакли. Максималният брой на посетителите при такива мероприятия може да бъде до 1 000 (хиляда) човека. Една от залите за тренировки (с площ от 130 м2) , може да бъде използвана като малък подиум при част от проявите. Към комплекса е предвидено изграждането и на фитнес зала, съоръжена с необходимото оборудване. Има предвидени съблекални, групирани на три групи от по два отбора.

Предвидената за изграждане сграда на Спортен център – Доспат е предназначена за задоволяване нуждите от спортни занимания и някой обществени прояви на жителите на община Доспат и се състои от многофукционална зала, покрит басейн и открити спортни площадки. Съгласно устройствения план и издадената от главния архитект на Общината виза за проектиране, сградата се разполага в дълбочината на урегулирания поземлен имот с площ 8 250 м2. Разгънатата застроена площ (РЗП) на обекта е 3 467,49 м2, включително сутерен с площ от 2 203,04 м2.

В одобрения технически проект е предвидено до многофункционалната зала да се достига чрез широк пешеходен подход от към главната улица на гр. Доспат, като тази алея ще бъде изпълнена с усилена настилка, така, че да позволява аварийно влизане на специални автомобили – пожарна, линейка и др.

Архитектурното решение на многофункционалната залата с покрит басейн е съобразено с денивилацията на терена. Осигурена е добра видимост от трибуните. От просторно фоайе ще се влиза направо на най-горният ред на трибуните на залата. Във фоайето има обособен малък бюфет, със стъклена преграда към плувния басейн и тераса към него с видимост към спортните площадки. На гърба на залата има служебен вход, който ще се използва от спортисти и персонал. Спортния център ще може свободно да се използва от хората в неравностойно положение, за което са предвидени съответните съоръжения за достъп. Съгласно Наредба №2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно транспортните системи на урбанизираните територии, в случаите в които се изграждат спортни зали е необходимо да има по 1 (едно) парко място на всеки 50м2 разгъната застроена площ и 1 (едно) парко място на всеки 10-15 зрители. С оглед цитираната нормативна разпоредба, към спортния център са предвидени 65 (шестдесет и пет) парко-места. Без тяхното изграждане сградите и съоръженията не могат да бъдат въведени в експлоатация и сградата няма да получи необходимите разрешителни за ползване.

Проект: „Реконструкция и рехабилитация на на съществуващи общински пътища: Подобект І – с. Барутин – Владово дере – с. Бръщен – км 1+504 – км 10+401,19 и подобект ІІ – Владово дере – с. Црънча – км 0+000 – км 3+341,89“ Местонахождение: Община Доспат, област Смолян

Стойност: 5 686 587,77 лева.

Общинските пътни връзки път IV-37079 “c. Барутин – Владово Дере – с Бръщен”, участък от км 1+504 до км 10+401.19 и път IV-37081 “Владово Дере – с. Црънча”, участък от км 0+000 до км 3+341,89 заемат важно място в общинската пътна инфраструктура на община Доспат. Това е единствената транспортна артерия, свързваща общинската пътна мрежа със селата Бръщен и Црънча. І – с. Барутин – Владово дере – с. Бръщен – км 1+504 – км 10+401,19 Пътят с. Барутин – Владово дере – с. Бръщен от км 1+504 до км 10+401,19 с дължина 8,897км се намира в обл. Смолян, общ. Доспат в планински район и се развива в посока юг до Владово дере и в посока запад до с. Бръщен, като същият не преминава през населени места. Началото на обекта е на км 1+504 от края на регулацията на с. Барутин, а краят е при началото на регулацията на с. Бръщен.

Преди изпълнението на настоящия проект асфалтовата настилка беше с различен габарит – от 3,42м до 4,00м и банкети с ширина до 1,50м. Пътната настилка беше в лошо технико-експлоатационно състояние. По повърхността на настилката имаше мрежовидни пукнатини, пукнатини до ръба, единични пукнатини и дупки. На места настилката беше силно компрометирана. Отводнителната система не функционираше добре – съществуващите необлицовани окопи при смесените профили бяха затлачени, обрасли с растителност и на места зарити. По цялата дължина на трасето липсваше вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка, както и предпазна ограда. 

Мащабният проект е по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., схема за отпускане на финансова помощ по Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”, с финансовата подкрепа на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони , съгласно Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № 21/321/01437 от 14.12.2013 г.

Вирни се горе