Премахват 100 дка тръстика, оцветявала водите на река Върбица

Премахват 100 дка тръстика, оцветявала водите на река Върбица

Чистят папурите със специализирани косачки от Румъния

Почистване на част от езерото на хвостохранилище „Ерма река” от тръстика, което може да предизвика промяна в цвета на водите на реките Голяма и Върбица, започна вчера.

Тръстиката, която е около 100 дка се коси, като това са част от мерките, които се вземат от „Горубсо-Златоград” АД, за подобряване качеството на водите, изливащи се от хвостохранилището. Мерките бяха предприети от междуведомствената комисия, назначена със заповед на Областния управител на Смолян Недялко Славов, след като имаше брожение на местните жители, след поредното замърсяване на водите на двете реки.

През декември, пробите взети от РИОСВ – Смолян, след поредният сигнал за промяна на цвета на водите на реките Голяма и Върбица, бяха отчели завишаване на показателите на тежки метали, за което бе санкционирано и дружеството. Именно при тези проверки, една от версиите, които бяха лансирани от представителите на „Горубсо – Златоград“ АД бе, че водата потъмнява заради папура и тогава се ангажираха да доставят специализирани косачки от Румъния, с които да почистят тръстиката.

Само преди дни отново имаше сигнал за мъртва риба в река Върбица, което отново изправи на „нокти“ част от жителите на Златоград. Последвалите проби от екоинспекторите обаче показват, че няма първоначални данни за замърсяване.

Вирни се горе