Представиха програма за намаляване на нормите на замърсяване в община Смолян

Представиха програма за намаляване на нормите на замърсяване в община Смолян

Днес в община Смолян се състоя публично обсъждане на замърсяването на въздуха с ФПЧ 10 и Плана за действие 2011 – 2013 г. Научен колектив с ръководител инж. Лияна Аджарова представи разработка за състоянието на въздуха в момента и мерките, които следва да предприеме общината за влизане в определените от ЕС критерии.

Обсъждането се ръководеше от кмета на общината Дора Янкова. В него взеха участие представители от всички заинтересовани институции в града, зам. кметовете и секретаря на общината, експертите от дирекция „Строителна и инвестиционна дейност и екология”, представители на медиите, граждани.

В своето експозе кметът на общината подчерта, че загрижеността с която подхожда общината към този изключително сериозен проблем е продиктуван най-напред от грижата за здравето на гражданите и запазване облика на Смолян като град на туризма. Тя сподели пред участниците досегашните мерки и за онова, което следва да правим, преди Планът да влезе за обсъждане в Общинския съвет. Кметът се спря на резултатите от проекта за енергийна ефективност, санирането на жилищните сгради в трите квартала на града, инициативата „Красив и зелен Смолян”, за усилията на превозвачите и на почистващата фирма „Титан”.

Инж.Лияна Аджарова представи проучването и мерките, които трябва да вземе община Смолян за влизане в нормите през 2011 година. Тя сподели, че е правено пространствено моделиране на замърсителите и на тази основа е изграден планът за работа в периода 2011 – 2013 година. По данни на проучването, Смолян превишава нормите в момента, които според ЕС са 40 микрограма на метър кубичен и 35 дни от годината, когато е допустимо да бъде превишена мярката. Всички участници в дискусията говориха загрижено и с отговорност към състоянието на въздуха, който дишаме и за това Смолян да продължи да се слави с великолепната си природа и с чистия си въздух. Беше отчетено, че най-много замърсяване идва от зимното опесъчаване и отоплението на сградите с дърва и нискокалорични въглища.

В заключение кметът на общината Дора Янкова увери присъстващите, че всичко, което е необходимо общината да свърши, ще го направи. От понеделник започва кампания за пролетно почистване на града и съставните селища в общината. Тя каза, че общината няма да престава да иска подкрепа от българското правителство, от нашите партньори, от Европейските институции, защото реализацията на всяка програма изисква освен труда и желанието на хората по места и много средства.

Програмата остава открита. По нея могат да дадат мнение всички смолянчани, защото опира до всички. Това е първото обсъждане на този проблем и в никакъв случай последно. Предстоят кръгли маси, дискусии на различни нива, изслушване на специалисти и др., за да се постигне желания ефект.

Вирни се горе