Празници на хорото, картофите, ореха, шлагерен фестивал привличат туристи в Чепеларе

Празници на хорото, картофите, ореха, шлагерен фестивал привличат туристи в Чепеларе

Многообразие от празници – на хорото, картофите, ореха, шлагерен фестивал и спортни състезания привличат туристи в Чепеларе в периодите извън активния ски сезон. Фестивалната програма в родопския град, възможностите за климатолечение, маршрутите за еко, селски, вело и пешеходен туризъм осигуряват целогодишна заетост на хотелската база. Това заявиха от Община Чепеларе на ХV Международно туристическо изложение „Планините на България-гостоприемство в четири сезона”, което се проведе в Смолян от 18 до 20 октомври. Очакванията на общинарите за предстоящия зимен сезон в Пампорово- Мечи чал са оптимистични, прогнозирайки продължаване на тенденцията на ръст през последните години, предаде БТА.

Природните дадености на Чепеларе привличат целогодишно туристи в района, отчитат от Общината. Градът е известен още от началото на миналия век с климата, подходящ за пациенти с белодробни проблеми.

През 1911 г. в Чепеларе е създаден Туберкулозен санаториум, а по-късно през Втората световна война в родопския град са били изпращани на рехабилитация и възстановяване германски военни летци. Потенциалът на региона относно климатолечение е част от туристическата марка „Чепеларе- зеленото сърце на България”, уточняват хотелиери. Културният и спортен календар на Чепеларе се обновява през последните години и с нови събития, които се превръщат в туристическа атракция, коментират от Общината. Сред тях е Картоф Фест, който предстои в края на октомври. Възможностите за развитие на фестивален и събитиен туризъм бесред дискутираните теми на изложението в Смолян. Над 3000 са фестивалите в страната, според данни на клъстер „Фестивалите в България. Фестивалният създава устойчивите форми на туризъм, той е много добър модел да се привличат туристи към региона, за да се развива и поминъка, коментира Антоанета Титянова от „Фестивалите в България”. Според нея през последните години се наблюдава интерес към фолклорните, кулинарните и историческите фестивали с възстановки.

Вирни се горе