Празници „Капитан Петко войвода“ ще се проведат в Чепеларе

Празници „Капитан Петко войвода“ ще се проведат в Чепеларе

Хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ ще се проведат на 22, 23 и 24 септември в Чепеларе. Организатори на събитието са будни граждани с подкрепата на Община Чепеларе, съобщиха оттам.

Водени от искреното желание да отдадем почит към делата на Капитан Петко войвода и неговите съмишленици като благодарност за свободата, с която са ни увековечили и са определили съдбата на Родопчани, когато Чепеларе остава в границите на Източна Румелия и по-късно, при Съединението, става част от свободна и независима България. От години паметникът на Капитан Петко войвода в Чепеларе напомня за славните му дела, казаха още от общината.

По време на празника ще имате възможност да разгледате изложба на исторически оръжия от националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската война 1877/78 г., живи картини от дейността на капитан Петко войвода, да се насладите на вечните хайдушки песни, скътали в себе си историята на една борба. Така ще имате възможността да се докоснете до събития от миналото ни, които ни се струват така далечни, но са с огромно историческо значение в паметта на народа, разказах организаторите.

Надяваме се с нашия урок по родолюбие да събудим интереса Ви към националното ни минало и да запалим искрица патриотизъм в сърцата Ви, допълниха от администрацията.

Вирни се горе