Празникът на Рудозем ще бъде в началото на септември

Празникът на Рудозем ще бъде в началото на септември

С решение на ОбС преди няколко години моите колеги, които са управлявали общината преди това са взели решение празникът на града да бъде на 14 август, съобщи за „Рудозем днес“ кметът на общината Николай Бояджиев. Не бих могъл да коментирам техните мотиви, но сега е на дата, която е изключително приета по-нормално, отколкото тази, определена в далечната 1992 г., като идеята беше след събирането на реколтата да бъде празника на града. Но ако не се лъжа – това беше през втората седмица на октомври, когато времето вече се разваляше и не беше много удобно. Друг е въпросът, че понастоящем август съвпадна със свещения за всички мюсюлмани месец Рамазан, затова събрахме представителите на двете основни вероизповедания – мюсюлмани и християни и решихме, че в името на нормалното европейско отношение към религиозните чувства би трябвало да отложим празника и да изчакаме Рамазана да мине, да си дойде Байрям и съответно в дните след него да проведем и самия празник на Рудозем и така втора година това се подкрепи от абсолютно всички, затова празника е непосредствено след Байрям, допълни кметът.

От гледна точка на програмата, която сме осигурили, тази година празникът ще бъде малко по-скромен, защото са скромни и финансовите възможности, които имаме. Общинските съветници направиха всичко възможно да не се осигури финансово празника, като гласуваха 10 хил. лева, имайки предвид, че до сега всяка година това е струвало на общината от порядъка на 50-60, дори до 70 хил. лева. Аз с насмешка приемам всичко това, което се прави, тъй като това не е плод на някакво особено внимание, а идеята отново се потвърждава – колкото по-зле, толкова по-добре, но въпреки всичко ние сме се постарали да осигурим една относително добра програма, която е насочена към многообразието на културните вкусове в общината – има кафе-театър с Искра Радева до любимите фолк изпълнители на по-младото поколение, преминавайки през рок-бандите, през баладите, през представяне на един филм, който направихме – община Рудозем финансира направата на един много интересен филм, който изследва една уникална черта на родопчани още от времето на траките. Става въпрос за многообразието на културните слоеве, фактът, че в Родопите са живели заедно през вековете различни етноси, различни религии, без това да бъде повод за войни и кръвопролития, каза още Бояджиев.

Според кметът успоредно с това вървят и чисто спортни прояви. В момента тече общинското първенство по футбол. За по-малките хлапета ще има възможност да си проявят спортния дух и характер с няколко мероприятия, отново ще има надпревара с велосипеди и т.н.

Вирни се горе