Правят достъпен Планетариума за хора с увреждания

Правят достъпен Планетариума за хора с увреждания

Във връзка с обявения конкурс на Агенцията за хората с увреждания за финансиране на проекти на тема: “Осигуряване на достъпна среда и адаптиране на културни, исторически и спортни обекти с международно, национално и областно значение”, община Смолян представи своето предложение на тема: „Приспособяване на вътрешната среда чрез адаптиране на санитарно-хигиенно помещение за хора с увреждания в обект Планетариум-Смолян”, Компонент 2 – приспособяване на вътрешна среда на обект,съобщиха от Община Смолян.

Проектът е изготвен съобразно изискванията по Методика съгласно чл.2, ал.2, т.6 от Устройствения правилник на АХУ във връзка с чл.8, т.5 от Закона за интеграция на хората с увреждания и съобразен с Наредба № 4/01.07.2009 г.за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

Проектопредложението бе одобрено и на 22.06.2010 година се сключи договор между Агенцията за хората с увреждания към Министерството на труда и социалната политика и Община Смолян за изпълнението на проекта в рамките на три месеца. Агенцията за хората с увреждания отпуска безвъзмездно 9 691.00 лв.Дейностите и политиката на Община Смолян и Планетариума се основават на принципите за равните възможности на хората с увреждания, както и на забраната и предотвратяването на всяка форма на дискриминация, основана на увреждане и напълно се съчетават с общите цели и приоритети на Агенцията за хората с увреждания, като изпълнител на държавната политика в тази сфера.

Планетариумът е един от най-известните туристически обекти в Смолян с национално и международно значение. През миналата година бе изпълнен проект за изграждане на външна рампа за достъп на хора с двигателни проблеми. С изпълнението на новия проект външната и вътрешна среда на Планетариума в гр.Смолян ще са напълно адаптирани към нуждите на хората с увреждания от общината и гости на града, за активното им социално включване в културния, образователен и обществен живот в общината. Изграждането на адаптирано санитарно-хигиенно помщение е предназначено предимно за хора с двигателни увреждания, по-трудно подвижни възрастни, както и за хора с временни двигателни проблеми и бременни жени.

Вирни се горе