Позиция на кмета на община Девин

Позиция на кмета на община Девин

Позиция на кмета на община Девин, относно възстановяване на болничното здравеопазване в трите общини в региона

Уважаеми съграждани и жители на общините Девин, Борино и Доспат,

На 05.07.2012 г. в сградата на община Девин, се проведе работна среща с Представители на Министерството на здравеопазването, НЗОК, РЗОК, РЗИ и народни представители от Смолянски район.

Темата на среща бе проблемите на здравеопазването и възстановяване дейността на МБАЛ-Девин. На срещата присъстваха представители на общините и общински съвети от трите общини – Девин, Борино и Доспат, управители на болници, лекари- специалисти, представители на гражданството и др. Срещата бе инициирана от ръководството на община Девин, ОбС -Девин, от граждани и от д-р Даниела Дариткова – народен представител от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване в НС. Последните няколко месеца ръководството на нашата община положихме много усилия за решаване на този проблем. На тази поредна среща съвсем есно се чу и гласът на Вас – гражданите. И може би това даде нов тласък в развитието на процеса.

Д –р Вичев- зам.-министър на МЗ, д-р Цеков – управител на НЗОК, депутатът д-р Дариткова, д-р Гелов – директор на РЗОК-Смоляни всички останали представители на държавата и контролни органи, съвсем ясно формулираха и признаха необходимостта от съществуването на болнично заведение в Девин – обслужващо трите общини и възстановяване дейността на МБАЛ Девин. Грешките, неправилното управление, виновните и причините за това повече от 15 г. здравеопазването ни да не е на ниво, ще продължаваме да търсим. Но време за губене няма. И Вашето и нашето търпение е на предела. На 06.07.2012 г. на спешно събиране на ОбС Девин и кмета на общината, се взе решение за провеждане на извънредна сесия на ОбС по проблемите на здравеопазването.Взето бе решение за сформиране на работна група за изработване на проекто-програма за действие и възстановяване на дейността на болницата.

На 8 юли се проведе първата работна среща на групата. Целта е в кратки срокове да бъде представена в МЗ и НЗОК програма,която да бъде съгласувана с институциите, и в най кратни срокове да се вземе решение и да се предприемат действия за възстановяване на дейността на МБАЛ-Девин. Вярваме, че нашите усилия няма да останат напразни и в най кратки срокове болницата ще заработи. Вярваме в намеренията и обещанията на представителите на държавната власт да помогнат хората в региона да получат адекватно здравеопазване,което е национален приоритет.

Уважаеми съграждани и жители на общините Девин, Борино и Доспат благодарим за вашата активна гражданска позиция. Уверявам Ви, че заедно с ваша помощ ще направим всичко възможнода бъде решен проблема. Ако е необходимо ще изразим всички заедно нашата позиция по всички законни начини дадени от КРБ, включително и граждански протести, шествия и митинги. Заедно ще отстояваме позициите си!

ЦВЕТАЛИН ПЕНКОВ КМЕТ НА ОБЩИНА ДЕВИН

Вирни се горе