Поздравление от кмета на община Смолян по повод 22 септември

Поздравление от кмета на община Смолян по повод 22 септември

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА, СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

На 22 септември България чества значимо събитие от новата си история. На този ден през 1908 г. с Манифест към българския народ е обявена Независимостта на държавата ни и е отхвърлен васалитетът на Османската империя. Страната ни, „достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи”, е приета от Европа за суверенна държава и става пълноправен участник в международните отношения.

Провъзгласяването на Независимостта е второто самостоятелно дело след Съединението, поредната стъпка към национално обединение, която се извършва не със силата на оръжието, а по мирен път. Българският народ и неговите управници показват характер, мъдрост и самочувствие, мислят и работят заедно, обединени от една кауза – свободна и независима България. Поглеждайки историческата хронология, можем да твърдим, че актът за Независимостта е подготвян дълго и за него работят почти всички български правителства след Съединението. Със средствата на дипломацията той осъществява голямата цел на българската национална революция от 19 век ¬ за освобождение и обединение на българската нация.

Когато честваме 105-тата годишнина от обявяване Независимостта на България, можем да си дадем сметка, че само общност от свободни граждани е могла да изрази и да спечели тази национална идея. И когато осъзнаваме независимостта като висша ценност, можем да сме убедени, че модерният възглед за европейска общност включва и идеята за силни и независими държави в нея. Затова трябва да работим за развитието и просперитета на свободна и независима България.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ Кмет на Община Смолян

Вирни се горе