Последните шест кучета от приюта в Смолян си намериха осиновители в Холандия

 Последните шест кучета от приюта в Смолян си намериха осиновители в Холандия

Последните шест кучета от Зооветеринарния комплекс намериха нови стопани в Холандия, съобщи зам.-кметът Марин Захариев. По инициатива на общинското ръководство със съдействието на англичани, които работят с неправителствени организации беше уредено осиновяването на последните шест кучета от приюта в Смолян. Четириногите са ваксинирани, кастрирани, обезпаразитени и чепирани. До две седмици те ще отпътуват до осиновителите си в Холандия, поясни Захариев,съобщи Виолета Филипова от пресцентъра община Смолян.

Проблемът с кучетата стои в нашата община от доста време. Няма много варианти за решение. По европейските директиви, общината трябва да построи приют. Имаме намерение това да го направим, но няма толкова бързо да стане, коментира и кметът Николай Мелемов.

В момента се водят разговори и ще се сключи договор с община Пловдив, която има прют и ще може да извозва бездомни кучета от община Смолян в техния приют. Първо ще се селектират по-опасните и зли кучета, за да бъдат изведени от общината. Ще решим проблема хуманно и населението ще го усети, увери Мелемов. Исках още при приемането на бюджета за т.г. Зооветеринарният комплекс да бъде съкратен поради простата причина, че той беше неефективен. Работи от доста време, като годишно за издръжката му се харчат около 60 хил.лв., а ефектът, който се очакваше от работата му го нямаше на лице. Кучетата ставаха все повече. Със спестените пари от закриването му може да се извеждат около 350-400 кучета, колкото са всичките в Смолян, коментира още градоначалникът.

Той призова хората да започнат да регистрират в общината своите домашни любимци. Международната фондация ”Четири лапи”, към която община Смолян се е обърнала за съдействие, ще пристигне с две мобилни амбулатории, които безплатно ще кастрират и обезпаразитяват както домашни, така и бездомни кучета.

Вирни се горе