Полицията в Смолян отбелязва професионалния празник

Полицията в Смолян отбелязва професионалния празник

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция (16.04.1879 г.). С Указ №1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните работи (дела) в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. С решение № 79 от 28 февруари 1992 г. на Министерския съвет 5 юли се обявява за професионален празник на служителите от Министерство на вътрешните работи.

Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.

На площад „Свобода“ на стария център в Смолян днес бяха изложени технически и помощни средства, използвани в ежедневната работа от служителите от ОД МВР – Смолян, РДГП – Смолян и РД ПБЗН – Смолян и техните противопожарни автомобили, които предизвикаха много интерес и вълнение у малки и големи. Гранично полицейско куче, заедно със своя водач, се заиграваше с малчуганите, а друго полицейско куче на ОД МВР – Смолян, всяваше респект и недопускаше хора до себе си. На всички заинтересовани и минувачи в града пък им бяха раздавани специално изработени стикери с логото на МВР, за отбелязване на празника.

Във връзка с честването на професионалния празник на служителите от МВР – 5-ти юли, в ОД МВР – Смолян днес, 04.07.2016 г., се проведе турнир по стрелба между осем отбора. Класиралите се получиха специални грамоти, изработени от ОД МВР – Смолян, както и купи, осигурени от спортен клуб “166-Смолян”, при РУ-Смолян. Те бяха връчени от директорите на ОД МВР – Смолян, РД ПБЗН – Смолян и РД ГП – Смолян, на победителите и на всички участници в турнира им пожелаха много здраве и успехи, а догодина още по-точен мерник.

Класиране за отборна стрелба:

I – РУП – Чепеларе

II – РД ГП – Смолян

III – РУП – Смолян

IV – РУП – Златоград

Класиране за индивидуална стрелба:

I – Георги Табаков

II – Добрина Ангелиева

III – Митко Хаджиев

IV – Иван Славов

Във всички Районни управления в област Смолян днес се проведе „Ден на отворените врати“. На гостите-посетители им бяха показвани патрулните автомобили, технически и помощни средства, кабинета на началника, помещенията за задържане и за полицейска закрила на деца, оперативната дежурна част и др.

Вирни се горе